Peru kiest een nieuwe president

Op 5 april betoogden naar verluidt meer dan 30 000 mensen tegen Keiko

Zondag 10 april kiezen de Peruanen een nieuwe president. Vooral rond koploper Keiko Fujimori, dochter van ex-dictator Alberto Fujimori, lopen de gemoederen op.  In Lima, maar ook in de andere steden van het land, worden grote manifestaties gehouden tegen Keiko. Onze partners eisen ondertussen klare taal van alle kandidaten.

Volgens de laatste opiniepeilingen staat Keiko Fujimori, docher van ex-dictator Alberto Fujimori, op kop met ongeveer 30% van de stemmen. Daarna volgen op behoorlijke afstand 3 kandidaten:  PPK (rechts liberaal) met ongeveer 15% en 2 kandidaten met tussen 11% en 13% :  Veronika Mendoza / Frente Amplio (links progressief) en Alfredo Barnachea / Acción Popular (centrum). Wellicht volgt er een tweede ronde op zondag 5 juni.

Vooral rond Keiko Fujimori is er nogal wat ophef. Ze is de dochter van Alberto Fujimori, president van Peru van 1990 tot 2000. In 2009 werd hij veroordeeld tot 25 jaar cel voor het aansturen van doodseskaders, corruptie en het omkopen van de media om zijn politieke tegenstanders in diskrediet te brengen. Niettegenstaande zij zich formeel distancieert van haar vader, wordt een mogelijke verkiezing van Keiko gezien als de terugkeer van het 'fujimorisme'.

Zowel in de steden in het binnenland, als in Lima zijn er grote manifestaties tegen Keiko. Dinsdag 5 april stapten meer dan 30 000 mensen op in Lima in een anti-Keiko betoging. Een tweede ronde wordt hoedanook spannend, want degene die het tegen haar zal opnemen tijdens de tweede ronde kan zeker nog winnen.

Frente Amplio, breed front

Veronika Mendoza vertegenwoordigt eigenlijk alles waar onze partners voor staan: democratie en respect voor de mensenrechten, opkomen voor boeren en arbeiders, respect voor de natuur, inheemse volkeren, strijd tegen corruptie enz.  

Hoewel er door de ngo’s niet formeel partij wordt gekozen, zijn veel mensen van de partnerorganisaties ondertussen ergens ingelijfd in de Frente Amplio, of de campagne. Marco Arana, een ex-priester die strijdt voor de rechten van de bevolking in Cajamarca versus mijnbedrijven, is kandidaat vicepresident.

Jose de Echave van 11.11.11-partner CooperAcción maakt deel uit van de technische ploeg voor economie en milieu. Ook in de provincies zijn vele van de activisten voor milieu en mensenrechten kandidaat voor het congres.

Onze partners vragen klare taal via sociale media

moiccic verkiezingen

De meeste van onze partners maken van de verkiezingscampagne gebruik om de kandidaten aan de tand te voelen over hun regeringsplannen. Ze vragen duidelijke en klare taal over de thema’s waarrond ze werken en die ook 11.11.11 nauw aan het hart liggen.

De partners organiseerden al enkele debatten tussen vertegenwoordigers van de verschillende partijen, maar het is vooral de virtuele aanpak die aanslaat.

De sociale media Facebook en twitter zijn hét middel om de kandidaten het vuur aan de schenen te leggen en tegelijkertijd de bevolking te informeren en op te roepen om hetzelfde te doen.

MOCICC

Habla, candidato! Spreek op, kandidaat! zegt MOCICC, de nationale klimaatbeweging. Zij vraagt aan de kandidaten wat ze zullen doen om de klimaatverandering tegen te gaan. Klimaat is meer dan een bezorgdheid om het milieu, zegt MOCICC. “Het is een kwestie van ontwikkeling en toekomst van het land”.
 
Lorena Del Carpio legt in een filmpje uit waarom het thema klimaatverandering van cruciaal belang is, en roept de kandidaten op om zich erover uit te spreken.

 

peru verkiezingen

RED MUQUI

Onze partner Red Muqui focust op mijnbouw, milieu en het welzijn van de lokale gemeenschappen. Aan de hand van een eenvoudige checklist, informeert het zijn volgers over de inhoud van de regeringsplannen van de kandidaten van de vijf partijen die bovenaan de opiniepeilingen staan.

DAR

Onze partner DAR roept de toekomstige president(e) op om ook aan de Amazone te denken. In één van zijn affiches verwijst DAR naar de vreselijke olielekken van begin dit jaar, waar ook Leonardo Dicaprio het al over had.

Steun het werk van onze partners in Peru

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10

Deel dit artikel