PlayFair 2008 doet sportmerken horden wegnemen

Vier jaar na de Spelen van Athene maakt PlayFair 2008 een balans op van de arbeidsomstandigheden in de sportkledingindustrie en de inspanningen die sportmerken gedaan hebben. Uit het nieuwe rapport ‘Clearing the Hurdles :Steps to Improving Wages and Working Conditions in the Global Sportswear Industry’ blijkt dat schendingen van fundamentele arbeidsrechten nog steeds op grote schaal voorkomen. Vier ‘horden’ moeten genomen worden om ze te overwinnen.


Rapport 'De horden wegnemen’

Het rapport 'De horden wegnemen' is gebaseerd op interviews begin 2008 van meer dan 320 sportkledingarbeid(st)ers in China, India, Thailand en Indonesië, en ook op onderzoek van bedrijfs- en sectorprofielen, gepubliceerde en ongepubliceerde rapporten, krantenartikelen, websites en fabrieksadvertenties. Er werden 4 grote problemen vastgesteld: lage lonen, gebrek aan respect voor organisaties van werknemers, werkonzekerheid door sluitingen, misbruik van korte termijncontracten en andere vormen van precaire tewerkstelling. Voor het eerst belicht PlayFair 2008 ook Yue Yuen, de grootste sportschoenenproducent ter wereld met hoofdzetel in Hong Kong. Yue Yuen produceert 17% van alle sportschoenen, voor meer dan 30 merken, en stelt ongeveer 300 000 werknemers tewerk o.a. in China, Indonesië en Viëtnam.
Meer info: www.schonekleren.be

PlayFair 2008
PlayFair 2008 roept niet op tot een boycot maar vraagt respect voor de fundamentele arbeidsrechten van werknemers in de sportkledingindustrie. PlayFair 2008 is een internationale campagne van de internationale Schone Kleren Campagne en de internationale vakbonden ITUC en ITGLWF.

  • Acties t.a.v. sportmerken
    Atleten stellen zich sportieve doelen in hun carrière. Ook sportmerken stellen zich doelen qua winst en groei. Daarom daagt PlayFair 2008 sportmerken ook uit om doelen te stellen qua arbeidsomstandigheden en die te realiseren tegen de Winterspelen van Vancouver in 2010 en de Zomerspelen van Londen 2012.
  • Acties t.a.v. het IOC en het BOIC
    Naast allerlei acties, petities enz. in verschillende landen is er ook een internationale actie t.a.v. het IOC. Verwijzend naar de officiële olympische vlam die op 24 maart in Griekenland ontstoken werd, en die in 130 dagen 137 000 km aflegt, lanceert PlayFair 2008 een alternatieve, elektronische fakkelroute. Op http://www.catchtheflame.org/ kunnen deelnemers zich registreren en verwacht wordt dat ze daarna door SMS-, Bluetooth of e-mailberichten te versturen, ook anderen oproepen om de boodschap te geven aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat we met velen willen dat producten voor de Olympische Spelen in goede arbeidsomstandigheden gemaakt worden.
    Het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) kondigde niet alleen aan dat de Belgische atleten vrije meningsuiting hebben maar ook dat er vanaf 2009 in de contracten met leveranciers en sponsors een sociale clausule opgenomen zal worden. De inhoud zal o.a. betrekking hebben op arbeidsnormen en zal tegen het einde van dit jaar geconcretiseerd worden. Dit is zeker een belangrijke stap vooruit. Vraag blijft hoe dit in de praktijk omgezet wordt.
Schone Kleren (SKC) DOOR:

Deel dit artikel