Publieke gezondheidszorg, is dat wel logisch?

Wie kan beter de verschillen tussen gezondheidssystemen bij een publiek of privaat beheer uitleggen dan mensen die er dagelijks met beide benen in staan? Aissa Naranjo, dokter in Cuba, en Katharina Berza van Council for Health and Development in de Filipijnen waren in België de voorbije twee weken om hun ervaringen te delen rond het afdwingen van het recht op gezondheid.

 

 

Het is onze gezondheidszorg!

Van gezondheid een bron van winsten maken?
Voor Aissa is dat ondenkbaar! De Cubaanse staat besteedt meer dan 6% van haar BNP aan het financieren van een kwaliteitsvol publiek gezondheidssysteem. De gezondheidsdiensten zijn gratis voor alle patiënten en beschikbaar in elke gemeente van het land. "Het recht op gezondheid is zwart op wit neergeschreven in de Cubaanse grondwet. En onze overheid stelt alles in het werk om dit voor al haar burgers te garanderen. Ondanks onze beperkte middelen en de Amerikaanse blokkade, die zwaar weegt op het geheel van onze economie, behalen we gezondheidsprestaties die vergelijkbaar zijn met die van ontwikkelde landen."

De ogen van Katharina lichten op wanneer zij luistert naar Aissa die getuigt hoe toegang tot gezondheidszorg in Cuba vanzelfsprekend is geworden. In haar land, de Filipijnen, is dit niet het geval. De Filipijnse overheid probeert zich op vele manieren te onttrekken aan haar verantwoordelijkheid om gezondheidszorg te garanderen aan haar bevolking door gunstige voorwaarden de creëren voor de privatisering van hun ziekenhuizen. De privé-operatoren stellen de belangen van de aandeelhouders boven die van de patiënten. De winst komt vóór gezondheid. En privatisering betekent vaak dat kwetsbare patiënten het zonder de zorg en medicijnen moeten stellen die ze nodig hebben. Gelukkig laten de progressieve sociale organisaties in de Filipijnen (zoals CHD waarvoor Katharina werkt) zich niet doen en mobiliseren ze regelmatig om de gezondheid buiten de commerciële sfeer te houden.

 

Ontmoetingen doorheen heel België

Van Luik tot Zelzate via Brussel, Mechelen, Sint-Niklaas en Gent, Katharina en Aissa hebben gedurende twee weken tientallen mensen ontmoet. Vooral jongeren die niet aarzelden om onze situatie in België te vergelijken met de Cubanen en de Filipijnen. De getuigenissen van onze twee gasten overtuigden de meerderheid dat het essentieel is om een systeem van gezondheidszorg gebaseerd op solidariteit te verdedigen en zo alle logica van winst te verbannen... zowel in het Noorden als in het Zuiden. Want onze gezondheid is niet te koop!

Ontdek meer: de 5 mythen over de privatisering van de gezondheidszorg

 

Viva Salud DOOR:

Auteur: André Crespin van G3W

Deel dit artikel