Red de Solidariteit!

“We willen niet dat er nieuwe muren worden opgetrokken tussen mensen, tussen regio's en tussen landen. We willen niet dat het solidariteitsbeginsel wordt vervangen door wedijver en egoïsme.” Dat is een evidentie voor iedereen die begaan is met de derde wereld en die zich inzet voor internationale solidariteit. Maar in ons eigen belgenlandje duwen politici en bepaalde belangengroepen angstwekkend hard in de andere richting, die van 'ieder voor zich'.

“Wie wordt er beter van als mensen tegen elkaar worden opgezet?” vraagt de petitie 'Red de Solidariteit' (waaruit ook de eerste twee zinnen van dit stukje komen). De petitie is een initiatief van 50 personaliteiten uit de vakbonds-, artistieke en academische wereld. Ze wil solidariteit tussen al wie in ons landje leeft, of dat nu in Brussel, Vlaanderen of Wallonië is. En vooral ook solidariteit tussen wie het beter heeft en meer kansen heeft, en wie het slechter heeft, met minder kansen.

Intal is altijd bewust nationaal en tweetalig gebleven, en dat vinden we een rijkdom. Op kantoor loopt het allemaal vrolijk door elkaar: Rafik (een Tunesiër uit Luik), Lena (een Vlaamse uit Overijse), Anne-Marie (een Belgisch-Spaanse), Joaquim (een Portugese Brusselaar), Géraldine (een Waalse met roots in Oostrozebeke), Léa (een ingeweken française), een paar uitgeweken Limburgers en nog enkelen die na wat omzwervingen, waaronder een langdurig verblijf in het Zuiden (Nicaragua, de Filippijnen), al helemaal niet meer goed weten welke taal of afkomst of regio nu eigenlijk de hunne zou moeten zijn...

Ook in de bredere Noord-Zuidbeweging is er heel wat constructieve samenwerking tussen Vlamingen, Brusselaars en Franstaligen, met o.a. een gemeenschappelijk thema voor de 11.11.11-campagne. De Nederlands- en Franstalige ngo-bewegingen delen ook het standpunt dat een verdere regionalisering van de ontwikkelingssamenwerking een slechte zaak zou zijn. Want van een verdubbeling van de bureaucratie, een versnippering van de hulp, minder impact op het internationaal toneel: worden de mensen in het Zuiden daar beter van?

De petitie 'Red de Solidariteit' is op een goeie maand tijd al door zo'n 75.000 mensen ondertekend. Daarbij o.a. Bogdan Vandenberghe (algemeen secretaris 11.11.11), Jacques Debatty (voorzitter CNCD), Stefaan Declercq (algemeen secretaris Oxfam Solidariteit), François Houtart (World Forum for Alternatives), Patrick Develtere (prof. HIVA), Ludo De Brabander (Vrede vzw), Leen Laenens (voorzitter Oxfam Wereldwinkels), Michel Vanhoorne (LEF), Eric Goeman (Attac Vlaanderen), Jean Bricmont (BRussells Tribunal, prof. UCL), Pierre Galand (voorzitter Association belgo-palestinienne), Koen Vlassenroot (prof 'Conflict and Development' UG).

In december wil men de kaap van de 100.000 ronden. Help je mee? Surf naar www.reddesolidariteit.be  Bedankt!

Deel dit artikel