Samen tuinieren is goed voor je weerstandsvermogen

g3w samentuinieren

Voor Advocates for Community Health is 'bewegingswerk' méér dan betogen en protesteren. Deze Filipijnse partner van G3W experimenteert met nieuwe werkvormen om samenwerking en duurzaamheid te bevorderen. In de provincie Sorsogon loopt een succesvolle actie met groentetuinen.

Waar mensen samenkomen en dingen realiseren, daar doen ze aan bewegingswerk... Ze organiseren hun sociale bescherming zelf.

 

"Deze groentetuin, helpt om samenwerking duurzaam te verankeren. Waar mensen samenkomen en dingen realiseren, daar doen ze aan bewegingswerk".Gerry Deocariza, voorzitter boerenorganisate Calateo Farmers Organization (CFO)

De groentetuin is vlakbij het centrum, alle bewoners kunnen er makkelijk naartoe. Ze verbouwen er groenten als aubergine, pompoen, groene peper en snijboon. De leden van de boerenorganisatie werken om beurten in de tuin. Tuinieren is een gezonde activiteit, gezond eten is goed voor je fysieke weerstand en door het samen te doen neemt ook het sociale weerstandsvermogen van de bewoners toe.

Een groentetuin als deel van de politieke strijd

Juban is een plattelandsstadje in Sorsogon, in het zuiden van Luzon. Deze provincie is één van de armste in het land, omwille van de landloosheid van de boeren. De meeste gronden zijn eigendom van een paar rijke families. Die hebben ook de politieke macht in handen. De boerenorganisatie CFO strijdt daarom actief voor een échte landbouwhervorming en neemt deel aan mobilisaties en campagnes, in de provincie en op nationaal niveau.

G3W en Advocates for Community Health hebben twee doelen op het oog:
  1. de gezondheidstoestand van de bewoners verbeteren via de groentetuinen
  2. de boerenorganisatie ontwikkelt de capaciteit om de gemeenschap te leiden en verandering te brengen

Opbrengst tuin zorgt voor meer weerstand

Boerenorganisatie CFO is gekend om haar campagnes tegen grootschalige mijnbouw en andere commerciële projecten die de rechten van het volk aantasten. Samen met milieugroepen, kerkelijke organisaties, lokale overheden en bezorgde burgers voert CFO actie tegen de uitbouw van een enorm energieproject.

Het ministerie van Energie wil op de actieve vulkaan Bulusan elektriciteit opwekken. Volgens de CFO betekent dit dat drink- en irrigatiewater schaars worden, dat er bij tyfoons overstromingen en grondverzakkingen dreigen en dat de gemeenschappen met giftig chemisch afval te maken krijgen.

Boerenvoorzitter Gerry: "We zijn volop bezig campagne te voeren tegen dit nieuwe megaproject, de groentetuinen helpen ons fondsen in te zamelen om onze protesten verder te kunnen zetten.

De rest van het ingezamelde geld wordt gebruikt om gezondheidsvormingen te organiseren met het lokale gezondheidscomité.

We zijn volop bezig campagne te voeren tegen dit nieuwe megaproject, de groentetuinen helpen ons fondsen in te zamelen om onze protesten verder te kunnen zetten.

Ook tijdens militaire operaties

De groentetuin kan ook helpen op momenten dat er in het dorp een militaire operatie bezig is. In regio's waar activisten weerstand bieden tegen de agressie van grote commerciële projecten, zoals grootschalige mijnbouw en landroof, wordt het leger ingeschakeld om deze weerstand de kop in te drukken.

"Wanneer de soldaten hier zijn, houden ze ons vaak tegen om naar ons eigen groenteveld te gaan in de bergen. Ze beschuldigen ons ervan deel uit te maken van de rebellen, die zich volgens hen in de bergen schuilhouden. Tijdens die operaties hebben we de gemeenschappelijke tuin als alternatief en kunnen we daar toch groenten halen om onze familie te voeden", aldus een CFO-lid.

Om de resultaten van de groentetuin te demonstreren, organiseerde de CFO in 2015 een "Oogstfestival". Vertegenwoordigers van de lokale overheid, het internationale Rode Kruis en van Filipijnse ngo's kwamen een kijkje nemen. Zo konden ook zij met eigen ogen zien hoe de CFO op een duurzame biologische manier aan voedselzekerheid werkt.

 


De onbewerkte Engelstalige versie van dit artikel, is geschreven door beleidsmedewerker Andrew Aytin van G3W / Third World Health Aid. Hij woont en werkt op de Filipijnen.

Deel dit artikel