Terrorist Luis Posada Carriles opnieuw voor de rechter

Op maandag 29 augustus komt notoir terrorist Luis Posada Carriles opnieuw voor de rechter in El Paso, Texas. Hij staat er terecht, niet voor moord of terreuraanslagen,  maar voor illegale aanwezigheid in de VS.Sinds maart 2005 verblijft Posada Carriles illegaal in de VS.

Dat maakte een storm van reacties los waaronder de terechte vraag van uitlevering aan Venezuela.

Posada Carriles, Cubaan met Venezolaanse nationaliteit, is geen doetje. Hij werkte voor de CIA en in opdracht van de extreem-rechtse Fundación Nacional Cubano Americana in Miami, Venezuela en El Salvador. In '76 organiseerde hij mee de bomaanslag op een lijnvliegtuig van Cubana de Aviacion, waarbij 73 mensen de dood vonden. Posada Carriles werd voor deze feiten gearresteerd in Venezuela, maar ontsnapte uit de gevangenis vóór de afronding van het proces. Midden de jaren '90 organiseerde hij een reeks aanslagen op Cubaanse hotels. De jonge Italiaanse toerist Fabio di Celmo verloor daarbij het leven. Posada Carriles gaf openlijk toe organisator te zijn van deze terreur in een interview in de New York Times.

Op 29 augustus zal rechter Judge William Lee Abbott in el Paso de argumenten van de verdediging horen. Volgens zijn advocaat, Eduardo Soto, is Posada nog steeds een VS-resident en mag hij dientengevolge legaal in de VS verblijven.  Normaal gezien kan dit niet wegens zijn openlijke terreuractiviteiten en zijn lange afwezigheid uit het land.  Het feit dat Posada Carriles echter sinds 1961 geëngageerd is door de CIA kan deze zaak compliceren.

Tot op heden heeft president Bush met geen woord gerept over de aanwezigheid van deze internationale terrorist op VS grondgebied.Daarom wordt de zaak in de VS door een brede beweging aangeklaagd. Familieleden van slachtoffers van de bomaanslag van ’76 spelen daarbij een belangrijke rol.

De eisen zijn duidelijk: uitwijzing naar Venezuela waar de man voortvluchtig is voor het gerecht en klaarheid rond de positie van de VS-overheid, die enerzijds beweert de strijd tegen de terreur aan te gaan, maar zelf terreur openlijk ondersteunt in Miami.                                                                         

De zaak van Posada Carriles is verbonden met de zaak van vijf Cubanen die onderdoken in de anti-Cubaanse terreurnetwerken in Miami, oa dat van Posada Carriles, met het oog op het voorkomen van aanslagen.  Nu het hof van beroep van Atlanta hun eerste proces in Miami ongeldig verklaard heeft, is de weg vrij om gerechtigheid te eisen in deze zaak.

Op 12 september, 7e verjaardag van de arrestatie van de vijf, zullen we dan ook om 16 uur een petitie overhandigen aan de sub-commissie voor de mensenrechten van het Europees parlement, gevolgd om 18 uur door een actie voor de VS-ambassade.  We sluiten ons aan bij de eis voor de uitwijzing van Posada Carriles naar Venezuela en de onmiddellijke invrijheidsstelling van de vijf Cubanen.

 

Katrien Demuynck

Free-the-five-comité

Haachtsesteenweg 53 – 1210 Brussel – 02 209 23 50 – 0476 810 413

www.cubanismo.net

Deel dit artikel