Toegang voor hulpverleners tot Gaza te beperkt

Persbericht
26 januari 2009


Toegang voor hulpverleners tot Gaza te beperkt

De medewerkers van Caritas Jeruzalem melden ons vandaag dat het voor hulpverleners van NGO’s nog steeds moeilijk is toegang te verkrijgen tot de Gazastrook. De hulpverleners die op dit moment actief zijn in Gaza, waren er al vóór het begin van de Israëlische luchtaanvallen en het grondoffensief aanwezig. Voor hulpverleners van buitenaf is de procedure om toegang te verkrijgen erg lang en moeizaam. Het resultaat is ook erg onvoorspelbaar.

Caritas International pleit voor een ongehinderde en reguliere humanitaire toegang tot Gaza voor de hulpverleners van NGO’s en voor de hulpgoederen. De geopende grenspunten beschikken immers over onvoldoende capaciteit om de nodige humanitaire hulp voor de mensen in Gaza door te laten.

Hopelijk zal het bezoek van de secretaris-generaal en van de humanitaire coördinator van de Verenigde Naties van vorige week de toelating van de NGO’s tot de Gazastrook versnellen en vergemakkelijken.

22 personeelsleden van Caritas zijn nu werkzaam in Gaza, waaronder 7 artsen. Een team van 15 personeelsleden probeert op dit moment toegang te krijgen tot Gaza (vanuit Jeruzalem of vanuit Egypte).

Ter informatie:
De lokale Caritas vraagt 1.5 miljoen € voor de burgers van Gaza. “Dit bedrag is zeker niet overdreven, het komt neer op een gifte van 1 € voor elke burger.”

Geplande activiteiten van Caritas in Gaza:
  • Eerste hulp aan de slachtoffers via het Caritas medisch centrum, de mobiele kliniek en de medische steunposten
  • Ondersteuning van vier ziekenhuizen met medicijnen, aankoop van twee ziekenwagens
  • Voedselverdeling aan 4000 gezinnen
  • Verdelen van hygiëne kits voor 2000 gezinnen
  • Financiële ondersteuning voor 2000 families
  • Dekens voor 1000 gezinnen
Voor meer informatie en interviews over de hulpverlening van Caritas in Gaza, gelieve ter plaatse contact op te nemen met:

Deel dit artikel