Verklaring van Berlijn: Een nieuwe visie voor cacao

 

Cacaosector schaart zich achter ambitieuze agenda,
nu is het tijd voor actie

De cacaosector moet radicaal van koers veranderen om duurzaam te worden. Op de 4de Wereld Cacao
Conferentie (WCC4) (22 tot 25 april 2018) schaarde de hele sector zich achter dezelfde agenda om boeren een leefbaar inkomen als mensenrecht te garanderen en ontbossing
te stoppen. De verklaring en de aanbevelingen moeten nu vertaald worden naar daadkrachtige actieplannen, anders dreigen we binnen enkele jaren opnieuw hetzelfde sombere beeld van boeren in extreme armoede te moeten schetsen. "The time to act is now"

Bart van Besien,
beleids- en zuidmedewerker

cacao

"De groei van duurzaamheidsinitiatieven heeft niet
bijgedragen tot betere leefomstandigheden voor cacaoboeren." In zijn
openingsrede zet Dr. Jean-Marc Anga, Directeur van de Internationale Cacao Organisatie (ICCO) de toon voor de conferentie. De prijscrash van 2017 en de toename van armoede die daaruit volgde, maakten pijnlijk duidelijk dat de bestaande initiatieven en goede bedoelingen niet volstaan om de cacaosector duurzaam te maken. Nog eens in de woorden van Dr. Anga: "Business as usual is no longer an option".

Leefbaar inkomen en
mensenrechten

De Berlijn-verklaring erkent dat de cacaosector pas duurzaam
is als boeren een leefbaar inkomen verdienen. Dat klinkt logisch, maar in de cacaosector kan het voor een kleine revolutie zorgen. Een recente
studie van Fairtrade International toont aan dat boeren in Ivoorkust
gemiddeld slechts 1/3de van zo'n leefbaar inkomen verdienen.

Met het verhogen van de cacao-opbrengst per hectare en inkomensdiversificatie (door boeren aan te zetten ook andere gewassen te telen) alleen overbrug je de inkomenskloof van 2/3de niet. Daarom wijst de studie van Fairtrade ook naar de nood om prijzen te verhogen. Een piste waar de chocolade-industrie zich al decennialang
tegen verzet, zwaaiend met mededingingswetten. Die wetten zijn in het leven geroepen om consumenten te beschermen tegen price-fixing. Daarom roept de WCC4 op om mededingingswetten te herzien om zowel consumenten als producenten te beschermen.

De inspanningen om kinderarbeid te bestrijden en ook de
grondoorzaken daarvan moeten opgedreven worden. En aangezien kinderarbeid en leefbaar inkomen voor de boer mensenrechten zijn, doet de Berlijn-verklaring een oproep naar overheden. Zij moeten wetgevende instrumenten ontwikkelen om bescherming van mensenrechten te garanderen in de volledige toeleveringsketen.

De cacaoproducerende landen zelf worden opgeroepen tot
dringende actie. Bij het begin van de conferentie gaf Dr. Anga al aan dat
coƶrdinatie tussen de producerende landen noodzakelijk is. "Hoe is het mogelijk dat 4 landen 75% van de cacao ter wereld produceren en toch geen invloed op de prijs hebben?" Een maand voor de conferentie kondigden Ivoorkust en Ghana, de twee belangrijkste cacaoproducenten, een samenwerkingsinitiatief aan. Het belang van het slagen van die samenwerking valt niet te onderschatten.

De belangrijkste actor in de productieketen van cacao is
uiteraard de cacaoboer. Hij verdient nog steeds maar 6% van die hele keten. Of om het anders te stellen: de cacaosector is jaarlijks goed voor 100 miljard $, waarvan de meer dan 5 miljoen boeren samen slechts 6 miljard $ ontvangen.
Boerenorganisaties moeten als gelijke businesspartner beschouwd worden met wie de voorwaarden van cacaohandel onderhandeld worden. Vandaag wordt het welzijn van cacaoboeren nog steeds gezien als liefdadigheidsproject. Het is nodig om boerenorganisaties te versterken zodat verandering van onderuit kan komen.

The time to act is now

De Berlijn-declaratie sluit af met "The time to act is now".
De doelstellingen en aanbevelingen zijn duidelijk, dat is een stap vooruit.
Maar zonder duidelijk actieplan en transparante monitoring, vertellen we over twee jaar hetzelfde mistroostige verhaal. WCC4 is daarom nog niet voorbij. Oxfam-Wereldwinkels schaart zich achter de oproep om de principes in acties te vertalen. Als chocoladeland heeft Belgiƫ een bijzondere rol te spelen om de eis voor een leefbaar inkomen om te zetten van theorie naar praktijk. Heel teleurstellend alweer om geen Belgische initiatieven te horen wanneer 1500 vertegenwoordigers van de chocoladesector zich verzamelen. Waren wij niet het trotse chocoladeland?

*Lees hier de volledige Verklaring van Berlijn

*Een groot deel van de actiepunten van de Berlijn-declaratie
vallen samen met de aanbevelingen van de Cacaobarometer 2018.
Dat document is het resultaat van een samenwerking van 13
middenveldorganisaties, waaronder Oxfam-Wereldwinkels.

Oxfam-Wereldwinkels DOOR:

Deel dit artikel