"Changemakers vertrekken vanuit een kreet voor verandering"

panel-changemakers-640

Zaterdagavond 28 september gaven we in de Ancien Belgique in Brussel het startschot voor de najaarscampagne. We gaven het podium aan enkele changemakers, van bij ons en uit het Zuiden. Tourist LeMC voorzag de avond van een feestelijke soundtrack. We blikken tevreden terug op een inspirerende avond met enkele hoogtepunten uit de speeches en panelgesprekken.

Het wordt voor changemakers steeds moeilijker om broodnodig weerwerk te bieden. Daarom zetten we zelf een stap opzij en plaatsen we hen en hun bewegingen op een voetstuk.

Auteur en activiste Dalilla Hermans, die opgroeide in de Kempen en geadopteerd werd uit Rwanda, weet als geen ander hoe het voelt om aan de kant geschoven te worden. "Goed willen doen is niet goed genoeg, actief beter doen is het enige dat telt. De eerste stap om écht te luisteren, is eventjes zwijgen, om te luisteren naar de verhalen van al die gemarginaliseerde groepen. Praat niet over hen, maar mét hen", klonk het in haar openingsspeech.

Ze is moe, stelde ze, moe om zich altijd in strategische bochten te moeten wringen om toch maar gehoord te worden: "Vandaag zeg ik wat ik echt denk. Het is tijd voor radicale verandering, het is tijd voor écht verzet. Aan dit tempo krimpt de ruimte zo snel dat ook de changemakers zullen verdwijnen. Tenzij we slimmer gaan samenwerken en onszelf in vraag durven stellen. Het moet nu, we moeten samen sterk kunnen staan en elkaar oprecht kunnen vertrouwen. The ones that are crazy enough to think they can change the world are the ones that do. Dus laten wij samen die zotten blijven!".

Na een kort intermezzo door campagneleider Klaas Decorte die het campagne-aanbod voor vrijwilligers en het onderwijs uit de doeken deed - alle info kan u steeds terugvinden op de campagnesite 11.be/changemakers - was het de beurt aan Passy Mubalama en Red Constantino. Red maakt op de Filipijnen lokale gemeenschappen weerbaarder tegen klimaatverandering en Passy strijd in Oost-Congo tegen seksueel geweld. Gechoqueerd door de grote schaal van seksueel geweld en de manier waarop het normaal gevonden wordt, vroeg ze zich af of ze niet meer kon doen dan erover te berichten. In 2011 stopte ze als journalist en richtte ze Aidprofen op.

"Ik blijf hopen dat de situatie kan veranderen, ik groeide op in een regio gekenmerkt door conflict, ik leefde nooit écht in vrede. Ik ga me blijven inzetten zodat op een dag mijn medeburgers dat wél kunnen. Het werk van activisten is zeer zwaar in Congo, mensenrechtenactivisten worden er vermoord en zelf werd ik ook al eens gearresteerd. De steun van organisaties zoals 11.11.11 helpt enorm", klonk het. Ook Red benadrukte dat changemakers enkel door elkaar te ondersteunen hun doelen kunnen bereiken: "Klimaatverandering heeft een deadline, we moeten deze crisis overwinnen zodat we alle andere – even belangrijke – gevechten ook kunnen winnen".

"Een groot deel van deze crisis gaat niet over het klimaat alleen, we moeten hier niet louter naar kijken vanuit het milieuaspect, dit is een ontwikkelingscrisis. Dezelfde krachten die gemarginaliseerde gemeenschappen ontwortelen, stuwen ons richting een globale versie van apartheid. Geweld is aanwezig in elke vezel van het probleem, maar wegkijken is ook een vorm van geweld. Ons werk zal enkel slagen als we kijken naar wat ons bindt", stelde Red. Red zette op die manier de woorden van Bie Vancraeynest van VZW Toestand en Landry Mawungu van het Minderheden forum, kracht bij.

Bie Vancraeynest – naar eigen zeggen wereldberoemd in Brussel - , geeft met VZW Toestand leegstand in de hoofdstad een nieuwe bestemming: "Strijd maakt gelukkig, de plekken die wij creëren brengen mensen samen die bezig zijn om dingen te doen en die een stap vooruit zetten. Dat geeft enorm veel energie".

Landry Mawungu, van het Minderhedenforum, benadrukte dat wij in Vlaanderen de luxe hebben een relatief vrije publieke ruimte te kennen: "Als changemaker vertrek je vanuit een kreet voor verandering, we kunnen niet anders. In Vlaanderen hebben we tot nu toe de ruimte voor een actief middenveld, zonder te vrezen voor ons leven". Mawungu's woorden waren nog niet koud, of bleek dat ook bij ons de vrije ruimte een stukje kleiner werd. Maar één remedie: Changemakers Unite!

 

Bekijk hieronder enkele foto's van de kick-off.

Kick-off campagne 2019
11.11.11 DOOR:

Alles over de campagne

Zet je in voor changemakers wereldwijd
en maak mee het verschil

logo-changemakers-122x200

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels