Vijf argumenten tegen vooroordelen over Cuba

De jonge Cubaanse Ettianet Díaz Estrabao (24) was de afgelopen week te gast bij intal voor een aantal solidariteitsactiviteiten. Ze maakt deel uit van de nationale leiding van de UJC, de Cubaanse jongerenorganisatie, waar ze verantwoordelijk is voor de relaties met de Latijns-Amerikaanse landen. Voor ze terug vertrok naar Cuba deelde ze nog haar indrukken over haar discussies met Belgische jongeren. "Iedereen is echt heel nieuwsgierig over Cuba maar wat opvalt is dat vele jongeren niet zoveel weten over mijn land," vertelde ze. Vandaar dat we haar vroegen naar de vijf beste argumenten om vooroordelen tegen Cuba te lijf te gaan.


 1. Zelfbeschikkingsrecht
  Ettianet: "Elk volk heeft het recht om zelf te beslissen over het reilen en zeilen in hun land. Het Cubaanse volk moet zich dus kunnen verzetten tegen buitenlandse inmenging. Dat is toch een basisprincipe."

 2. Steun van het volk
  Ettianet: "De socialistische revolutie wordt gesteund door een overgrote meerderheid van het volk. Ook al zijn er een aantal Cubanen die het daar niet mee eens zijn, dat is toch geen reden om de wil van de meerderheid niet te volgen?"

 3. Menselijke waarden
  Ettianet: "In de Cubaanse maatschappij zijn het de menselijke waarden die voorop staan. Dat zie je bijvoorbeeld in de 'Battle of Ideas,’ een geheel van 170 programma's om de Cubaanse samenleving op cultureel en sociaal vlak vooruit te brengen. Bij ons gaat het niet enkel om de economie en de winsten maar komen de sociale en culturele vaardigheden eerst."

 4. Geen dictatuur
  Ettianet: "Een basisprincipe van de revolutie is iedereen een zo goed mogelijke opleiding te geven, zodat ze op een goede basis beslissingen kunnen nemen voor zichzelf. Daarom is ons onderwijs gratis en van uitstekende kwaliteit. Als mensen vragen of Cuba geen dictatuur dan is dit toch een afdoend antwoord. In vele landen ligt de overheid er zelfs niet wakker van of de bevolking kan lezen en schrijven. Ze houden ze blijkbaar liever dom. Bovendien leert bij ons iedereen om een wapen te gebruiken. Kwestie van ons te kunnen verdedigen bij een eventuele agressieoorlog van de VS. Een dictatuur die zijn eigen bevolking leert schieten? Denk je dat die het 45 jaar zou uithouden? Als Cuba echt een dictatuur was zou men ons ver weg houden van alle wapens en zou men ons ook niet zo'n goede scholing geven."

 5. Cuba is leuk
  Ettianet: "Cubanen zijn levensgenieters. Er is altijd en overal muziek. Dat is gewoon een deel van onze cultuur. Ook een glas rum hoort erbij. Met vrienden rondhangen op de Malecón, de zeedijk in Havana, met een fles rum en een gitaar. Of 's avonds vrienden uitnodigen bij je thuis. Het is echt wel gezellig leven in Cuba."

intal DOOR:

Deel dit artikel