VN-Mensenrechtenraad: Europa moet concrete actie eisen voor Palestijnse mensenrechten

Tussen 30 maart en 31 december 2018 werden in Gaza 189 Palestijnen gedood.

Op 18 maart 2019 buigt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) zich opnieuw over de mensenrechtensituatie in bezet Palestijns gebied. Op de agenda: een rapport van de Gaza-onderzoekscommissie en een VN-database van bedrijven actief in de nederzettingenindustrie. België moet samen met andere Europese landen concrete actie en verantwoording eisen in deze dossiers.

VN-onderzoekscommissie Gaza

Op 28 februari 2019 publiceerde een speciale VN-onderzoekscommissie een rapport over de gebeurtenissen in Gaza tussen 30 maart 2018 en 31 december 2018.

Bij de gewelddadige Israëlische onderdrukking van deze grotendeels vreedzame protesten, die deel uitmaakten van de 'Great March of Return', werden volgens de commissie 189 Palestijnen gedood, waarvan minstens 142 burgers. Aan Israëlische zijde raakten vier personen gewond en werden verschillende eigendommen en landbouwgronden beschadigd door brandende vliegers.

Onder de dodelijke Palestijnse burgerslachtoffers bevonden zich 35 kinderen, 3 gezondheidswerkers en 2 journalisten. De VN-onderzoekscommissie onderzocht in het rapport ook talloze individuele gevallen, zoals:

  • Nasser Mosabeh (11), die in de achterkant van zijn hoofd werd doodgeschoten terwijl hij zich op 250 meter van het grenshek met Israël bevond.
  • Ahmad Abu Tyoor (16), die werd doodgeschoten terwijl hij een Palestijnse dans aan het uitvoeren was, met zijn handen in de lucht.
  • Abdel Fatah Nabi (18), die op 400 meter van het grenshek in de achterkant van zijn hoofd werd doodgeschoten, terwijl hij aan het wegrennen was van het hek.

De Gaza-onderzoekscommissie stelt dat het Israëlische geweld een schending van het internationaal recht was, met de mogelijke uitzondering van twee specifieke gevallen. De VN-onderzoekers hebben het daarbij expliciet over oorlogsmisdaden en mogelijke misdaden tegen de menselijkheid.

Zie ook dit VN-filmpje:

De onderzoekscommissie roept de VN-lidstaten op tot concrete actie om herhaling van dit geweld te vermijden, en stelde een lijst op met individuele Israëlische verantwoordelijken. Ze vraagt de VN-lidstaten om individuele sancties (zoals een reisverbod of bevriezing van tegoeden) in te stellen tegen deze personen, en roept VN-mensenrechtencommissaris Michele Bachelet ook op om de lijst te delen met onderzoekers van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

VN-database nederzettingenbedrijven

 De Verenigde Naties werken sinds 2016 ook aan een database met bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingenindustrie. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze database klaar zou zijn in 2017, maar de publicatie werd al verschillende keren uitgesteld, onder zware Amerikaanse en Israëlische druk.

11.11.11 en CNCD-11.11.11 werkten het afgelopen jaar nauw samen met Palestijnse, Israëlische en Europese collega’s om ervoor te zorgen dat de database effectief gepubliceerd wordt. Ze is immers een cruciaal instrument om de illegale Israëlische nederzettingen te bestrijden. Banken en private bedrijven bieden de financiële basis voor de instandhouding en uitbreiding van de nederzettingenindustrie. De VN-database biedt enorme mogelijkheden om de druk  op deze actorente verhogen, opdat ze desinvesteren uit de Israëlische nederzettingen.

Op 5 maart 2019 kondigde VN-mensenrechtencommissaris Bachelet echter nieuw uitstel aan. Europese landen moeten de VN-mensenrechtenchef daarom deze week duidelijk maken dat ze verwachten dat de database hoe dan ook gepubliceerd wordt.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gaf op 13 maart 2019 alvast het goede voorbeeld, toen hij in het federaal parlement verklaarde dat België voorstander is van de publicatie van de database. Belgische diplomaten in Genève kunnen Europese collega’s aansporen om gelijkaardige verklaringen af te leggen, die Bachelet eraan herinneren dat ze niet mag toegeven aan de Amerikaanse en Israëlische druk.

Tussen 20 en 23 maart 2019 bezoekt speciaal VN-rapporteur voor mensenrechten in Palestina Michael Lynk België, op uitnodiging van het Midden-Oostenplatform van 11.11.11 en CNCD-11.11.11. Hij zal onder meer deelnemen aan een ronde tafel in het federaal parlement, een aantal gastlezingen geven aan Vlaamse en Franstalige universiteiten en verschillende ontmoetingen hebben met Belgische en Europese beleidsmakers.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels