Volkstribunaal Filippijnen in Den Haag

Van 21 tot 25 maart 2007 zetelt het Permanent Peoples Tribunal in Den Haag (PPT), Nederland. Een panel van internationaal gerenommeerde juryleden zal een aanklacht tegen mensenrechtenschendingen en economische plunderingen onder het Arroyo-regime aanhoren.

Het tribunaal werd opgericht in Italië anno 1979, het initiatief van een klein legertje deskundigen, schrijvers en andere intellectuelen. Bedoeling was om een een internationaal opinietribunaal, onafhankelijk van enig staatsgezag, op te richten. Een tribunaal dat de klachten inzake mensenrechtenschendingen, neergelegd door de slachtoffers zélf of de groeperingen/organisaties die hen vertegenwoordigen, onderzoekt en beoordeelt.

In 1980 wijdde het Tribunaal een eerste sessie aan de Filippijnen, gericht tegen dictator Ferdinand Marcos. Het werd de eerste internationale rechtsinstantie die aldus het door de VS gesteunde Marcos-regime veroordeelde.

Door de ernst van de huidige situatie en toenemende politieke moorden, net als de aandrang van diverse Filippijnse mensenrechtenorganisaties (waaronder HUSTISYA! en Karapatan, die nu deel uitmaken van de aanklagers), besloot het PPT een tweede sessie te organiseren.

Filippijnengroepen België steunt het initiatief en legt op 25 maart een bus in voor de slotuitspraak van de jury. Opstapplaatsen worden voorzien in Brussel (10u parking Eurolines) en Antwerpen (11u Ring).

Wil je dit gebeuren niet missen? Stuur dan een mailtje naar fgb@intal.be of bel 02/209.23.50. We vragen wel een bijdrage van 7 euro voor transportkosten. Voor meer info mag u ons steeds contacteren!

Meer info: www.intal.be

http://www.philippinetribunal.org

intal DOOR:

Deel dit artikel