'Welke erfenis laat ik na?'

Herman Van Rompuy, Louis Tobback, Nelly Maes, Jos Geysels voor 11.11.11

11.11.11 lanceert kort voor de verkiezingen 4 korte filmpjes van oud-politici die terugkijken op hun carrière en vooral op wat ze anders hadden gedaan als ze konden herbeginnen.

Indrukwekkend is de spijt die voormalig Europees president Herman Van Rompuy (CD&V) toont over de Europese houding in de migratiecrisis van 2015. "Hadden we niet méér moeten doen om Italië te helpen in 2014? En is het echt nodig dat er zoveel doden vallen vooraleer Europese landen solidair zijn met een ander land?" De andere politici zijn Nelly Maes (ex-VU), Louis Tobback (sp.a) en Jos Geysels (Groen).

We roepen politici op om mens en planeet centraal te stellen en op lange termijn te denken. Els Hertogen, adjunct-directeur 11.11.11

Twee weken geleden lanceerde 11.11.11 een kortfilm van Michaël R. Roskam waarin een fictieve politicus (gespeeld door Jan Decleir) terugblikt op zijn carrière en de verkeerde keuzes die hij daarin maakte (te bekijken op www.eenverkeerdetoekomst.be).

Nu laten we echte politici aan het woord die terugkijken op hun carrière. Het gaat daarbij om toppers die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Belgische politiek en die de huidige generatie politici toespreken.

Hun boodschap sluit aan bij die van Michaël R. Roskam. Zijn film gaat naar eigen zeggen over spijt. "Maar ik wil geen spijt omdat ik niks deed. En daar gaat het over: wie wil welke spijt?"

Met de filmpjes geeft 11.11.11 aan hoe belangrijk politieke beslissingen zijn en waarom het essentieel is voor politici om keuzes voor de toekomst te maken.

Keuzes voor internationale samenwerking en solidariteit, die rekening houden met het langetermijnperspectief.

Keuzes ook die moeilijk zijn, soms gedurfd en die tegen het onmiddellijk electoraal gewin ingaan. "Natuurlijk moet men in verkiezingen een goed resultaat trachten te maken," zegt Van Rompuy, "maar eigenlijk moet men ook denken 'Wat laat ik na, na mijn politieke loopbaan?' (..) En men zal alleen terugdenken aan wat je gedaan hebt voor anderen. Niet aan wie je zelf geweest bent."

Louis Tobback kijkt terug op zijn "hobbelig parcours". Hij trekt de hypocriete Congopolitiek van België in twijfel en vreest dat beleid voeren in de toekomst steeds ingewikkelder zal worden omdat "in het dorp aarde alle lotsbestemmingen met elkaar verbonden zijn."

Laat het duidelijk zijn, dit is een boodschap pro politiek, we hebben nu meer dan ooit moedige politici nodig Els Hertogen, adjunct-directeur 11.11.11

De Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging lanceert deze vier filmpjes voor de verkiezingen, gericht aan alle politici, maar ook met een boodschap voor het grote publiek.

"We roepen politici op om mens en planeet centraal te stellen en op lange termijn te denken. Dit is de enige manier om een beleid te voeren en een politieke erfenis na te laten waarbij iedereen beter wordt. Laat het duidelijk zijn, dit is een boodschap pro politiek, we hebben nu meer dan ooit moedige politici nodig", zegt Els Hertogen, adjunct-directeur van 11.11.11. "Want zoals blijkt uit de getuigenissen, de keuzes van toen tekenen de wereld van nu."

Of zoals Nelly Maes van de vroegere Volksunie het uitdrukt: "Als je blijft kijken waar je wil uitkomen met je grote doelstellingen: rechtvaardigheid, vrede, gelijke rechten, mensenrechten,.... Dat is toch altijd opnieuw te bevechten."

Hoezo, iedereen winnaar?

Wie wil weten waar 11.11.11. voor kiest in deze verkiezingscampagne kan onze boodschap bekijken in ons verkiezingsmemorandum:

 

Louis Tobback

 

Nelly Maes

 

Jos Geysels

 

11.11.11 DOOR:

Verkiezingen waarbij iedereen kan winnen

 

Analyse partijprogramma's

  • 11.11.11 analyseerde de programma's van zes partijen en stelde vast dat de noden van ontwikkelingslanden meer en meer moeten wijken voor Europese economische en politieke belangen.
    Dat is niet de samenwerking waar 11.11.11 voor staat.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels