Wereldaidsdag


 


Monica Panguete is een van de 33,2 miljoen mensen die leven met HIV/Aids. Net als de meeste HIV/Aids-patiënten woont ook Monica op het Afrikaanse continent. Ze is ongeveer 45 jaar oud, is getrouwd en heeft vier kinderen.

monica_panguete_met_haar_manSamen met haar man en de twee jongste kinderen woont ze in een huisje op één van de heuveltoppen in Pandagoma in Mozambique. Op het eerste zicht is dit een huishouden zoals alle andere in het dorp. Maar minstens één keer per week komt er een vrijwilliger, Hamilton Mostico, van het Mozambikaanse Rode Kruis langs. Omdat Monica seropositief is.

Een jaar geleden was Monica er nog slecht aan toe. Hamilton kon haar na heel wat moeite overtuigen om zich te laten testen op HIV/Aids. De ziekte blijft taboe in Mozambique en de reis naar het ziekenhuis is duur en vermoeiend. In juli 2009 startte Monica eindelijk met haar behandeling.

Ook al zijn aidsremmers gratis in Mozambique, toch is het voor Monica heel moeilijk om ze op te halen in het verre ziekenhuis. Ze rekent daarom echt op de huisbezoeken van Hamilton. Hij brengt haar medicijnen en geeft uitleg aan haar familie over HIV/Aids: preventie en hoe ermee om te gaan. Op deze manier zijn de familieleden van Monica beter in staat om haar te helpen. De huisbezoeken van Hamilton geven haar ook hoop en zin om verder te gaan ondanks haar ziekte.

Monica voelt zich nu al heel wat beter en haar familie is meer op de hoogte over HIV/Aids. Hamilton heeft echter nog heel wat meer werk te verzetten: de man en kinderen van Monica zijn nog steeds niet overtuigd van het nut om zich ook te laten testen. Hieraan zal deze Rode Kruisvrijwilliger nog moeten werken.

Op 1 december, Wereldaidsdag, zet Rode Kruis-Vlaanderen deze Rode Kruisvrijwilligers in de bloemetjes. Omdat zij dagelijks het verschil maken voor HIV/Aids-patiënten, die niet alleen lijden door hun ziekte, maar ook door de sociale uitsluiting dat daar vaak op volgt.

Stuur nu een e-card met het verhaal van Monica, Hamilton en vele anderen verder aan je vrienden, familie, kennissen om jouw steentje bij te dragen op Wereldaidsdag.

Deel dit artikel