15 oktober: Werelddag Handen Wassen

Een jongen in Benin wast zijn handen onder een tippy tap

Op 15 oktober is het Werelddag Handen Wassen. Protos, Stichting Hubi & Vinciane en De Watergroep slaan de handen in elkaar om die dag aandacht te vragen voor het gebrek aan water, sanitaire voorzieningen en hygiëne in landen in ontwikkeling.

Werelddag Handen Wassen werd in 2008 in het leven geroepen. Deze dag wordt sindsdien jaarlijks 'gevierd': miljoenen mensen in landen in ontwikkeling worden gesensibiliseerd over het belang van handen wassen. En terecht, want handen wassen met zeep is de belangrijkste hygiënemaatregel om ziektes te voorkomen.

Jaarlijks sterven nog steeds meer dan een miljoen mensen aan een simpele ziekte als diarree – de meeste slachtoffers zijn jonger dan 5 jaar. Handen wassen met zeep reduceert de kans op diarree met de helft.

'Handen wassen' maakt integraal deel uit van WaSH-ontwikkelingsprogramma's. Tijdens dergelijke programma's wordt steeds tegelijk ingezet op 3 domeinen: drinkbaar water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Logisch, want wie geen toilet heeft, doet zijn behoefte in de openlucht of in de rivier, waardoor (grond)watervoorraden besmet raken.

Wie geen drinkwater heeft, haalt het uit rivieren, die mogelijk stroomopwaarts besmet werden met fecaliën (van mens of dier). En wie zijn handen niet wast na een toiletbezoek, zal vers gehaald drinkwater alsnog besmetten.

Werelddag Handen Wassen In Leuven

water werelddag handenwassen 2016

Om aandacht te vragen voor de wereldwijde uitdagingen rond drinkwater, sanitair en hygiëne organiseren Protos, Stichting Hubi & Vinciane en De Watergroep op zaterdag 15 oktober een klein evenement op het Herbert Hooverplein in Leuven.

We nodigen iedereen uit om symbolisch de handen te wassen onder onze tippy taps.

Een tippy tap is een alternatief voor een kraan met stromend water en wordt gebruikt in landen in ontwikkeling. Via een pedaal kan je een opgehangen bidon laten kantelen, waardoor er een straaltje water uit loopt. Een duurzame en hygiënische manier om de handen te wassen.

Afspraak op zaterdag 15 oktober, tussen 11u30 en 14u00, op het Herbert Hooverplein in Leuven.

Join For Water DOOR:

Actie:

Kom je handen wassen onder een tippy tap en vraag aandacht voor het gebrek aan water, sanitair en hygiëne in landen in ontwikkeling

Op zaterdag 15 oktober, tussen 11u30 en 14u00, op het Herbert Hooverplein in Leuven. 

Deel dit artikel