Wereldwaterdag 2015

Walk for Water (boven) ©Patrick Henry; Waterdebat (linksonder) ©Karen Simal; 3D waterput (rechtsonder) ©Zoë Parton

Op 22 maart was het Wereldwaterdag, een dag om stil te staan bij de 748 miljoen mensen die nog steeds geen drinkbaar water in de buurt hebben. Een dag om ook eens na te denken over hoe we in de toekomst met onze schaarse watervoorraden moeten omspringen.

Voor Protos begint de oplossing voor heel wat wereldproblemen met water. Wie een waterpunt in de buurt heeft, moet geen uren wandelen om water te halen en heeft hierdoor wél tijd om te gaan werken, voor het gezin te zorgen of naar school te gaan. Proper water hebben betekent bovendien minder kans op ziektes zoals diarree, minder gezondheidskosten en een hogere productiviteit.

40% van de wereldbevolking kent geen kraan met stromend water. Miljoenen andere mensen hebben sinds de start van de Millenniumdoelstellingen wel (drink)water in hun omgeving, maar de kwaliteit en de beschikbaarheid zijn vaak ondermaats.

Er is dringend nood aan meer politieke wil en daadkracht, meer investeringen en een beter beheer van de drinkwatersystemen in de landen in ontwikkeling. Het recht op drinkbaar water (en sanitaire voorzieningen) is immers erkend als een mensenrecht.

Wereldwaterdag @school

Op 20 maart organiseerden Protos, MOS, Solidagro, Kleur Bekennen en GoodPlanet de grootste Walk for Water ooit wereldwijd. Die dag vroegen meer dan 210.000 leerlingen uit meer dan 600 scholen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië aandacht voor het thema water.

In samenwerking met de lokale besturen werden in 24 steden en gemeenten activiteiten georganiseerd in het kader van Wereldwaterdag @school, gaande van water dragen solidair met mensen in het Zuiden, tot een waterquiz, aquafreeze of wereldrecordpoging watergorgelen.

Een eerste reeks foto's vind je hier:

3D-waterput in Brussel-Centraal

Om aandacht te vragen voor de waterproblematiek tekende Protos een unieke 3D waterput in het station Brussel-Centraal. De waterput toonde de manier waarop water in veel ontwikkelingslanden beschikbaar is, maar bevatte ook een referentie naar de waterverspilling hier bij ons. De 3D-tekening kon op heel wat belangstelling rekenen en voorbijgangers konden een foto nemen terwijl ze bij de waterput stonden. Die foto's werden gedeeld op Instagram, Twitter en Facebook, met hashtags #Protos en #Water.

Foto's van de 3D-waterput vind je hier:

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels