WereldWaterForum 2015: conclusies

Van 12 tot 17 april vond in Korea het 7de Wereld Water Forum plaats met als thema “Water voor onze toekomst”. Protos nam actief deel en sprak in een officiële sessie en een officieel side-event. Een verslag.

Het recht op drinkwater en sanitatie is definitief verworven. In geen enkele sessie werd dit nog in vraag gesteld. Net zoals in de Ministeriële Verklaring (15/4) vinden we dit ook terug in de Verklaring van de aanwezige Parlementariërs (17/4): "Wij engageren ons om alle oplossingen en vragen te steunen die de realisatie van het recht op water en sanitatie vooruit helpen, en om waterbeheer te verbeteren".

Het thema sanitatie staat stevig op het menu voor de komende jaren. Het is bij ieder doorgedrongen dat de achterstand in de MDG 7C wat betreft sanering onaanvaardbaar is, en alle stakeholders zijn van mening dat er een tandje moet worden bijgestoken. En niet alleen op de klassieke manier: de ideeën van herwinnen van nutriënten en hergebruik van water staan stevig op de agenda (de groene circulaire economie).

Iedereen in de watersector maakt nu reeds prominent de verbinding met SDG 6, het Duurzame Ontwikkelingsdoel rond water met zijn 6 subdoelstellingen. De sector is duidelijk mee met de nieuwe agenda van duurzame ontwikkeling die internationale agenda in de komende 15 jaar gaat bepalen. Een primeur in de slotceremonie was dat het organiserend comité een 'Implementatie logboek' zal bijhouden van de verwezenlijkingen in de komende 3 jaar (tot aan het volgende WereldWaterForum) binnen de 16 thema's die besproken zijn in dit forum. Dit ziet men als complementair aan de indicatoren die door de VN aan de subdoelstellingen van SDG 6 zullen opgehangen worden.

Ook de klimaattop eind dit jaar in Parijs, zit in de meeste hoofden als uiterst belangrijk gegrift.

Wat kon beter?

Het 7e WereldWaterForum ging door in Daegu en Gyeongbuk, 2 steden op ongeveer 70 km van elkaar. En daarmee maakte de organisatie meteen een cruciale fout. Als er één zaak is waarmee het WereldWaterForum in het verleden zijn geloofwaardigheid heeft opgebouwd, dan is het net die multi-partijen betrokkenheid en overleg. Dit is er in Zuid-Korea nauwelijks geweest!

In Gyeongbuk was nauwelijks volk, buiten de jongeren dan. De deelnemers in Daegu (waar het meeste volk aanwezig was) zaten ook verspreid over tientallen kleine hotels soms op een uur van het EXCO-gebouw. Het gevolg was dat er 's avonds ook quasi geen interactie was in een restaurant, of tussen pot en pint. Jammer, want netwerking is net zo belangrijk na de dagsessies.

De watersector heeft zich opnieuw weten te profileren, maar silo-werking dreigt zowel extern als intern. Nu al wordt de sector verweten te weinig rekening te houden dat water een transversaal element is. En de organisatie creëerde nu ook nog interne silo-werking. Er waren te veel thema's en overdadig veel sessies met als gevolg te weinig deelnemers doordat iedereen verspreid zat in zijn/haar sessie. Er was nauwelijks interactie tussen de 5 hoofdprocessen. (politiek, regionaal, thematisch, wetenschap & technologie, burgerinitiatieven). Dit moet beter.

Toch willen we met enkele positieve noten afsluiten

Het blijft bewonderenswaardig hoe participatief de voorbereidingen van alle processen en thema's opnieuw waren opgezet. Wie beweert niet te hebben kunnen bijdragen, heeft dit enkel aan zichzelf te wijten.

Ook een dankwoord aan het logistiek talent van de Koreanen. Op quasi elke straathoek waren er jongeren die je hulpvaardig en vriendelijk de weg wezen waar je een bus kon nemen van je hotel naar één van de locaties of je konden bijstaan met je vragen. Iedere deelnemer kon ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Alle sessies startten perfect op tijd en eindigden precies op tijd. In de locaties zelf waren ook honderden personen hulpvaardig om je wegwijs te maken.

Op naar het volgende WereldWaterForum in 2018 in Brazilië: hopelijk alles op 1 locatie! En met minder sessies en meer interactie.

Meer informatie over het 7e WereldWaterForum leest u op de Protos-blog.

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel