Winsthonger leidt tot echte honger > Wereldvoedseldag 2010

Het is 16 oktober, Wereldvoedseldag. Wereldwijd wordt dagelijks voor elke persoon gemiddeld 2800 kilocalorieën aan voedsel geproduceerd. Ruim genoeg eten op de wereld, zou je denken, want aan 2400 kilocalorieën per dag heeft een mens voldoende. Toch hebben 1 miljard mensen honger.

srap--------machinerie-karabao-webEén van de oorzaken is de toenemende controle van grote multinationale bedrijven op de gehele keten van de voedselproductie. Een voorbeeld is de dominantie op de zadenmarkt. Onder het mom van een grotere opbrengst dringen grote bedrijven het gebruik van hun zaden op aan de kleine boeren. Dit gaat bovendien vaak gepaard met meststoffen en andere nevenproducten die door diezelfde bedrijven verkocht worden. Arme boeren moeten hiervoor geld lenen en komen zo in een schuldenspiraal terecht waar ze met de zogenaamde meeropbrengst helemaal niet uit geraken. De zadenbedrijven daarentegen gaan met de winst lopen.

De groep die het meeste honger heeft zijn bovendien de boeren, zij dus die het voedsel produceren. "Het is moeilijk te verteren dat deze hardwerkende boeren honger lijden", stelt Pascal Van Driessche, zuidmedewerker bij ngo Bevrijde Wereld, "alleen als we met z'n allen stoppen dit te accepteren, kunnen we deze situatie ten goede keren".

Filippijnse boeren bundelen de krachten voor hun recht op voedsel
Gelukkig proberen in veel gemeenschappen de boeren zich te organiseren om het tij te keren. Op het eiland Panay, in de Filippijnen, weigeren boerenorganisaties steeds vaker het gebruik van commerciële, kunstmestverslindende rijstvariëteiten ten gunste van hun eigen traditionele soorten. Door biologische teelt worden kosten op kunstmest drastisch teruggedrongen. De kwaliteit van de bodem neemt weer toe, de netto-rijstproductie is gegroeid en daarmee ook het inkomen. "Deze boeren geven aan dat voedselproductie anders kan en anders moet", zegt Karen Villaprudente, directrice van de Filippijnse NGO OFFERS-Panay. "Sinds de start van dit project in 2008 heeft deze aanpak geleid tot een verhoging van de rijstproductie met 20 procent en een verhoging van het beschikbaar inkomen voor de boerengezinnen met 35 procent".

 

Bevrijde Wereld is een NGO voor ontwikkelingssamenwerking in Sint-Niklaas. Bevrijde Wereld vecht al meer dan 30 jaar tegen de honger en ondersteunt boeren in het Zuiden in hun recht op voedsel.

Honger naar meer? Surf naar www.bevrijdewereld.be

logo_be_kleur

Deel dit artikel