Youssou N'Dour steunt campagne Filippijnse inheemsen

Youssou N'Dour, een levende legende van de Afrikaanse muziek, toonde zaterdag 3 september zijn steun voor de Filippijnse inheemsen in hun strijd tegen de grootschalige mijnbouw. Tijdens een solidariteitsmanifestatie in Sint-Niklaas hanteerde hij de verfborstel om de Cordillera, een bergstreek in het noorden van de Filippijnen, symbolisch terug kleur te geven.

Samen met tientallen voorbijgangers kleurde Youssou N'Dour, de Senegalese vedette van het stadsfestival Villa Pace, een uitvergrote versie van de campagnekaarten in. Deze werden speciaal ontworpen door Jonas Geirnaert en Pieter De Poortere, twee jonge Oost-Vlaamse kunstenaars, voor de gezamenlijke campagne van Filippijnengroepen België, KWIA, Bevrijde Wereld en Cordi-Bel.

Deze organisaties steunen samen met de provincie Oost-Vlaanderen al jaren de inheemse volkeren van de Cordillera die het bergland als hun voorouderlijke gronden beschouwen. “Land is Leven” is het motto van deze volkeren. Ze houden de traditie hoog van duurzaam gebruik van natuurlijke rijkdommen met als eenvoudig principe dat deze moeten doorgegeven worden aan de volgende generaties.

Maar hun voorouderlijke gronden zijn bedreigd. Sinds de Amerikaanse kolonisatie worden de natuurlijke rijkdommen ontgonnen door buitenlandse multinationals. Dat heeft nefaste gevolgen voor het leefmilieu, de gezondheid, de cultuur en het inkomen van de lokale bevolking.

De lokale bevolking heeft een duurzaam alternatief voor deze grootschalige mijnbouw. Hun principe is dat het land moet toebehoren aan degenen die het bewerken. Ze willen op een duurzame manier aan landbouw doen en de voedselzekerheid bewaken met respect voor de lokale cultuur en het milieu. De grootschalige plundering moet stoppen en vervangen worden door kleinschalige ontginning en verwerking van de minerale rijkdom, onder het beheer van de lokale bevolking. Dat is waarvoor de lokale organisatie Cordillera People's Alliance ijvert.

Toen Youssou N'Dour enkele uren voor zijn concert door landgenoot Mamadou van Bevrijde Wereld werd rondgeleid was hij meteen overtuigd om de actie te steunen.Daarmee legt hij de band tussen de strijd van arme boeren in West-Afrika en de Filippijnen, net zoals deze ngo uit Sint-Niklaas al jaren doet.

Wie meer informatie wil over de actie kan contact opnemen met het secretariaat van de campagne via fgb@intal.be of 0484-119231.

Meer foto's op intal.be

Deel dit artikel