Zorgen ngo’s voor een groene golf in de financiële sector?

Europese investeringsbank wil dé klimaatbank worden

Steenkoolcentrale - Wikimedia

De Europese Investeringsbank (EIB) zal vanaf eind volgend jaar alle financiering van projecten met steenkool en olie stopzetten. In de Filipijnen wordt er door druk van een partnerorganisatie een onderzoek geopend naar indirecte steun aan steenkoolcentrales door de Wereldbank. Ngo's spelen een cruciale rol in de klimaattransitie binnen de financiële sector.

Het belang van de beslissing van de EIB kan niet genoeg benadrukt worden. De EIB is de grootste publieke investeringsbank ter wereld. In de voorbije 5 jaar pompte ze nog 13 miljard euro in fossiele brandstoffen. Voorlopig is er wel nog een uitzondering voor investeringen in gas. Die blijven nog mogelijk tot einde 2021. De voorzitter van de bank gaf aan dat de EIB de 'klimaatbank' van Europa wil worden. 11.11.11 zal daar samen met andere middenveldorganisaties mee op toezien.

De globale campagne 'The Big Shift', riep zo'n twee jaar geleden op een petitie te tekenen om internationale financiële instellingen aan te manen niet langer te investeren in fossiele brandstoffen. Met de beslissing van de EIB en een doorslag in de Filipijnen lijkt het erop dat deze campagne zijn nut bewezen heeft.

In oktober 2019, tijdens de jaarlijkse meeting van de Wereldbank, kondigde de Ombudsdienst van de International Finance Corporation (IFC) - één van de pijlers binnen de Wereldbank - aan dat het haar onderzoek naar leningen aan de de Filipijnse bank Rizal Commercial Banking Corp (RCBC) verder zal zetten.

Dit onderzoek komt er na een klacht van onder meer 11.11.11-partner PMCJ . De Wereldbank zou haar eigen regels inzake een stop op het financieren van de steenkoolcentrales overtreden. Ze geeft namelijk indirecte steun aan de privé-sector, in dit geval, aan RCBC.

De Wereldbank heeft dit moratorium in 2013 afgekondigd, maar na een grondig vooronderzoek bleek dat IFC via haar samenwerking met RCBC - het gaat over ruim 250 miljoen dollar - de bouw of renovatie van maar liefst 11 steenkoolcentrales heeft gefinancierd.

Ian Rivera, de coördinator van PMCJ, is dan ook verheugd met dit nieuws: "We verwelkomen de beslissing van de Ombudsdienst om onze klacht verder te onderzoeken. De Wereldbank moet haar eigen beleid serieus nemen en deze achterpoort vergrendelen. In deze klimaatnoodtoestand, waarvan miljoenen Filipino's de gevolgen ondervinden, is het toch ondenkbaar dat er nog publieke fondsen, dus belastinggeld, worden gebruikt om de meest vervuilende energiebron te financieren."

Het verdict van de Ombudsdienst was duidelijk: "er zijn substantiële bedenkingen bij de negatieve sociale en milieu-impact van de investeringen van de IFC". Onderzoek wijst uit dat de IFC de afgelopen jaren meer dan de helft van haar budget heeft geïnvesteerd in commerciële banken en andere financiële instellingen. Heel wat van deze instellingen hebben leningen verschaft aan de fossiele brandstof sector, stelt één van de internationale partners van PMCJ, Inclusive Development International.

Ian Rivera: "We verwachten nu een krachtig signaal van de Bank dat het deze indirecte financiering van de energiebronnen van het verleden volledig stopzet en haar energiebeleid uitsluitend zal richten op het ondersteunen van de transitie naar hernieuwbare energie." Een definitieve beslissing valt wellicht op de lente-vergadering van de Wereldbank in 2020.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels