An Balcaen, bezige bij voor 11.11.11 in Zingem

Interview

zingem-2017-chiliconcarne

"Samen met 4 toffe madammen maak ik deel uit van de 11.groep in Zingem. Ieder jaar organiseren we een stratenactie en een chili-avond. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Dienst Vrije Tijd van de gemeente Zingem. Eén van die 4 straffe madammen is de ondersteunende ambtenaar, die met hart en ziel de actie mee in goede banen leidt. We kunnen rekenen op de inzet van zo'n 160 vrijwilligers.

's Ochtends verwelkomen we de vrijwilligers met een ontbijt zodat ze vol enthousiasme aan de stratenverkoop beginnen. Overdag steken een 50-tal vrijwilligers de handen uit de mouwen voor het klaarmaken van de chili. We hebben dit jaar 420 porties verkocht waarvan er 250 ter plaatse werden opgegeten. Het is ook mogelijk om chili af te halen. Die dag ben ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig. Eerst met het ontbijt voor de vrijwilligers, daarna sta ik in de keuken voor de bereiding van de chili, na de middag help ik met het klaarmaken van de afhaalporties en 's avonds dien ik op. Vooraf doe ik inkopen.

Mijn tip aan andere 11.groepen?
Verzorg je vrijwilligers.An Balcaen, 11.groep Zingem

Er is een goede samenwerking met de jeugdbewegingen. Al 22 jaar kunnen we rekenen op de hulp van de scouts en KSA voor de straatactie en op de KLJ die de afwas en de bar op zich neemt tijdens ons eetfestijn. Een tip: probeer ook present te zijn op één van de activiteiten die deze organisaties opzetten tijdens het jaar. Dat wordt sterk geapprecieerd.

Soms vragen ze me waarom ik dit doe. Het klinkt waarschijnlijk als een cliché, maar ik wil graag mijn steentje bijdragen bij het creëren van een betere wereld. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen beseffen welke problemen er zijn in andere delen van de wereld en dat er oplossingen mogelijk zijn. Maar vooral: het is zo'n toffe bende. We zijn heel goed op elkaar afgestemd, we weten perfect wie wat gaat doen én we maken veel plezier! Het is dankzij het enthousiasme van de vele vrijwilligers dat ik er ieder jaar een lap op geef. En ja, dat ga ik blijven doen.

Mijn tip aan andere 11.groepen? Verzorg je vrijwilligers. Wij geven een klein ontbijt bij de start van de actiedag en een lekkere hotdog na de straatactie. Zo'n moment samen nadien is heel belangrijk. Vergeet niet om wat leuke foto's te maken van de acties. Maak daar een collage van en publiceer die in de gemeentelijke nieuwsbrief. Goed voor een enthousiaste ploeg vrijwilligers het volgende jaar. "

11.11.11 DOOR:

An Balcaen

  • Woont in Zingem, Oost-Vlaanderen
  • 42 jaar
  • Mama van Lennert (13 jaar) en Myrthe (10 jaar)
  • Al 16 jaar vrijwilliger bij 11.11.11
  • Sinds 2007 lid van de 11.groep Zingem die samen met de dienst Vrije Tijd de stratenactie en het chili-festijn organiseert

 

zingem-2017-An-Balcaen

Deel dit artikel