170 landen gaan strijd aan met ongezonde voeding

 

Meer dan 170 landen hebben in Rome een verklaring ondertekend waarin ze beloven te investeren in gezonde voeding voor hun bevolking. Ze willen obesitas en alle vormen van ondervoeding – inclusief honger en tekorten aan voedingsstoffen – bestrijden.
 


De landen schaarden zich gisteren (woensdag) tijdens de International Conference on Nutrition, een VN-conferentie, achter de verklaring. Ze gaan werken aan concrete doelen op het gebied van gezonde voeding voor kinderen en moeders en het terugdringen van ziekten zoals diabetes, hart-en vaatziekten en bepaalde soorten kanker.

Suiker en vet

Een van de aanbevelingen in de verklaring richt zich op duurzame voedselsystemen. Regeringen worden aangemoedigd de plaatselijke voedselproductie en –verwerking te stimuleren. In dat proces zouden vooral kleine boeren en familiebedrijven een rol moeten spelen.

De consumptie van transvetten, verzadigde vetten, suiker en zout in voedingsmiddelen wordt ontmoedigd. De verklaring roept regeringen ook op ongewenste reclame voor voedingsproducten aan banden te leggen om consumenten te beschermen tegen ongezond voedsel.

Verborgen honger

"Het voedselsysteem in de wereld, dat afhankelijk is van industriële productie en geglobaliseerde markten, produceert genoeg voedsel, maar creëert wel een probleem voor de volksgezondheid", zei WHO-directeur Margaret Chan. "Een deel van de wereld heeft te weinig te eten, waardoor miljoenen mensen kwetsbaar zijn voor de dood en ziekte als gevolg van gebrek aan voedingsstoffen. In andere delen van de wereld eten mensen te veel en leidt wijdverbreide obesitas tot een kortere levensduur en astronomische kosten voor de gezondheidszorg."

Meer dan 2 miljard mensen wereldwijd lijden aan 'verborgen honger': zij hebben een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Vaak gaan deze tekorten zelfs samen met obesitas.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel