19 Dexia-filialen krijgen bezoek van het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert'

In juni 2009 lanceerde het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' een oproep om op zaterdag 3 oktober actie te voeren aan  20 Dexia-filialen in het hele land. De oproep viel niet in dovemansoren en uiteindelijk werden er 19 lokale acties opgezet om protest-kaarten te verzamelen tegen de financiering van de Israëlische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden door Israël. Meer dan 100 activisten leggen Dexia het vuur aan de schenen.

Tijdens de Algemene Vergadering van Dexia op 13 mei 2009 antwoordde Dhr. Jean-Luc Dehaene, voorzitter van de Raad van Bestuur van Dexia, op de vragen van het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert'. Hoewel Dhr. Dehaene beloofde om geen nieuwe kredieten meer aan de kolonies toe te kennen werden de eisen van het platform om alle banden met de bezetting te verbreken weggewuifd. De leden van het platform besloten daarop om de campagne onverminderd verder te zetten en nog meer mensen bij de campagne te betrekken.

Afgelopen zaterdag, 3 oktober, werd het duidelijk dat we in dit opzet geslaagd waren. Er gingen acties door in Brussel, Schaarbeek, Sint-Joost, Elsene, Oudergem, Antwerpen, Gent, Leuven, Landen, Doornik, Marche-en-Famenne, La Louvière, La Hulpe, Rixansart, Heist-op-den-Berg, Nijvel, Verviers en Brugge dat op 26 september al de spits af beet.

De samenwerking tussen al deze verschillende groepen bracht meer dan 100 vrijwilligers op de straat. Samen verzamelden ze een 1.000-tal protestkaarten van klanten en niet-klanten.

Maar er is meer. Op een 5-tal plaatsen was de lokale pers aanwezig wat de actie een groter bereik geeft dan enkele de ondertekenaars van de kaarten. En ook op het hoofdkantoor van Dexia Bank België is er een belletje gaan rinkelen. Verschillende lokale filiaal-houders lieten duidelijk verstaan dat ze richtlijnen van de Dexia-top gekregen hadden over hoe ze met de acties voor hun deur moesten omgaan. Daarnaast stuurde Dhr. Stefaan Decraene, lid van de Raad van Bestuur van de Dexia-groep en voorzitter van de RvB van Dexia Bank België, een brief aan het platform. Je kan de brief hier zelf nalezen. Op de uitnodiging om een gesprek te hebben zullen we met het platform zeker ingaan.

Wil je zelf ook aansluiten bij de campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert', aarzel dan niet om contact op te nemen met Mario. Hij brengt je dan in contact met de groepen die in jouw buurt actief zijn. En natuurlijk kan jouw organisatie ook het campagne-platform onderschrijven.

Er zijn voorlopig geen foto's beschikbaar van:

  • Schaarbeek waar 4 vrijwilligers 20 kaarten ophaalden.
  • Sint-Joost waar 8 vrijwilligers 45 kaarten ophaalden.
  • Nijvel waar 14 vrijwilligers 40 kaarten verzamelden.
  • Marche-en-Famenne waar 2 vrijwilligers ongeveer 20 kaarten lieten ondertekenen.
  • Verviers waar 7 vrijwilligers een honderdtal kaarten verzamelden.
  • Oudergem waar 7 vrijwilligers een 20-tal kaarten verzameleden.
  • La Hulpe waar 20 kaarten werden verdeeld door 2 vrijwilligers.
  • Rixensart waar 2 vrijwilligers eveneens 20 kaarten verspreidde.
  • Elsene waar een 15-tal vrijwilligers wegwaaiden en hierdoor enkele kaarten hebben kunnen verdelen.

Er zijn voorlopig geen gegevens beschikbaar van Doornik.

Bekijk de foto-reportage op www.intal.be.

Volg de campagne op de voet via dit artikel.

Deel dit artikel