7 jaar inheemse strijd in Peru werpt vruchten af

PutumayoSecoya 500x320
[Foto: Felien De Smedt]

Verrassing en euforie aan de Putumayorivier in Peru. Het staatsbedrijf PerúPetro, dat de concessies voor olie- en gasexploitatie verleent, kondigde onlangs aan dat ze petroleumblok 117 gaat laten voor wat het is. Een overwinning voor de volkeren die er wonen en zich al jarenlang verzetten tegen de concessie. In 2006 gaf de Peruaanse overheid blok 117 in concessie aan het Braziliaanse bedrijf Petrobras. Het petroleumblok bevindt zich temidden van het Amazonewoud en overlapt met het territorium van de Kichwa en Secoya volkeren. Ze wonen aan de oever van de Putumayorivier, de natuurlijk grens tussen Peru en Colombia. Hun leefgebied is een ongerept groen stuk Amazonewoud met een enorm rijke biodiversiteit.

Sinds 2006 hebben FIKAPIR en OISPE, de inheemse federaties van respectievelijk de Kichwa en Secoya volkeren, zich publiekelijk verzet tegen een eventuele exploratie en exploitatie van hun territorium. Een lang proces van beleidsbeïnvloeding in provinciehoofdstad Iquitos en ook in Lima leidde in 2012 tot een eerste overwinning:  het gebied werd ingedeeld  in één Nationaal Park (PN Güeppí) en twee Communale Reservaten (RC Huimeki en RC Airo Pai). Door de gebieden officieel als beschermde natuurgebieden te erkennen, engageerde de staat zich ertoe de biodiversiteit en de ecosystemen te beschermen. 

 

 

Petrobras trekt zich terug

Nu, één jaar later laat PeruPetro weten dat Petrobras zich terugtrekt uit het gebied omdat "het niet voldoet aan de verwachtingen". Met andere woorden, men heeft er volgens Petrobras geen petroleum gevonden.

"Niet waar" klinkt het bij de inheemse leiders. "Waarom hebben ze anders jaren geprobeerd om inwoners van onze gemeenschappen om te kopen? De waarheid is dat het bedrijf heeft ingezien dat het geen zin had om tegen de sterke verdediging van de Kichwa en Secoya in te gaan," aldus Fermín Payaguaje Piagnaje van OISPE.

Hoe dan ook, dit is een belangrijke overwinning voor de inheemse volkeren in hun jarenlange strijd voor het behoud en de bescherming van hun leefgebied. In dit lange proces werden de volkeren bijgestaan door Asociación Putumayo en CEDAL, twee partners van 11.11.11, die inzetten op capaciteitsversterking en hen juridische bijstand verleenden.


Felien De Smedt, 11.11.11 Zuidkantoor in Peru.Zie ook:

Vind je dat 11.11.11 dit goed aanpakt?

Blijf dan niet aan de kant staan, maar kijk eens hoe je kan steunen:


11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel