Afganistan: De bezetting heeft de samenleving veranderd

Samir Hamdard, de Afghaanse coördinator van het project 'Solidarity Shop', is net terug uit Afghanistan. Het land leeft al meer dan 10 jaar onder Navo-bezetting. Een interview over de moeilijke levensomstandigheden van de bevolking, en de terugtrekking van de buitenlandse troepen in 2014.


Wat zijn je algemene indrukken over Kaboel?
Samir Hamdard. De stad is verdeeld tussen de zeer rijken en de zeer armen. Ik heb er heel veel rondgewandeld. In de welgestelde wijken voelde ik me als een vreemdeling in mijn eigen land.

Wazir Akbar Khan bijvoorbeeld is een wijk in het centrum van de stad. Ze is omgeven door muren. Niemand kan er binnen, geen taxi of voetganger, zonder speciale toestemming van de buitenlanders. Je kunt er geen twee minuten stoppen zonder dat een militair je benadert om je te vragen wat je daar doet.

Een fototoestel bovenhalen kan niet. Een taxirit van 10 minuten duurt 45 minuten, omdat de bestuurder rond de wijken moet rijden die verboden zijn voor Afghanen. Dit is een situatie zoals tijdens de Britse kolonisatie in India: wijken die voorbehouden zijn voor blanken en hun dienaars. Als er een Amerikaanse auto door een wijk rijdt, wordt het gsm-netwerk afgesneden voor 15 tot 20 minuten.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel