Afghanen Freeze For Peace onder Brusselse zon

Stop war in AfghanistanEen 100-tal mensen - meer dan de helft ervan Afghaanse vluchtelingen - namen deel aan een originele protestactie tegen de oorlog in Afghanistan.

De oorlog in Afghanistan duurt nu al meer dan 9 jaar. Sinds 2001 vielen er bijna 10.000 burgerslachtoffers. De aanwezigheid van 150.000 buitenlandse troepen zorgde voor een escalatie en uitbreiding van het conflict, ook in buurland Pakistan. De grootschalige militaire bezetting houdt een corrupt en autoritair regime in het zadel.

België is betrokken partij, met 6 F-16 vliegtuigen en 625 militairen. Dat kost de Belgische belastingbetaler 109 miljoen euro per jaar. Wat intal hierover een jaar geleden al over schreef, lees je hier.

Op zaterdag 9 oktober werd tegen de oorlog in Afghanistan betoogd, op het Brusselse Muntplein. De actie, georganiseerd door het Anti-Oorlogsplatform Afghanistan (CNAPD, CNCD, CSOtan, intal, Vrede vzw), bestond uit een "freeze for peace" en een "die-in".  Opvallend: meer dan 50 Afghaanse vluchtelingen deden duchtig mee.

DeWereldMorgen maakte er een videoverslag van.

Deel dit artikel