Aleppo: honderdduizenden in humanitaire nood


De situatie van honderdduizenden mensen in het Syrische Aleppo is nijpend. Dit concludeerde een team van het Internationale Rode Kruis na een vijfdaags bezoek aan de door geweld geteisterde provincie.
Marianna Gasser, hoofd van de Rode Kruisdelegatie in Syrië, was ter plekke. "Het aantal ontheemden in provincie loopt op tot tienduizenden. Zonder bron van inkomsten zijn ze volledig afhankelijk van onze hulp. En zo ver het oog reikt, hebben de gevechten hun sporen nagelaten. Wegen, ziekenhuizen, scholen en monumenten zijn vernield. De elektriciteit is op de meeste plaatsen uitgevallen en er is nauwelijks schoon drinkwater."  

 

Toewijding vrijwilligers

Vanwege de zware gevechten heeft het Internationale Rode Kruis de provincie sinds juli vorig jaar niet kunnen bezoeken. Toch gingen de lokale vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan ondanks het geweld onverminderd door met het leveren van voedsel en water aan de getroffen bevolking. Gasser: "Deze jonge vrijwilligers doen ongelofelijk werk. Ik werd echt geraakt door hun toewijding om alle mensen in nood te helpen. Ongeacht het geweld waaraan ze bloot staan."

 

Dialoog

Het bezoek van het Rode Kruisteam is volgens Gasser een belangrijke stap voorwaarts. "Het laat zien dat onze voortdurende dialoog met de strijdende partijen om ons toegang te verlenen tot mensen in nood, zijn vruchten afwerpt." Het team, waaronder waterdeskundigen en medisch personeel, sprak met de getroffen bevolking, bevoorraadde medische posten en onderzocht de watervoorzieningen.


Deel dit artikel