Alles wat je moet weten over de intal solidariteitsreizen

Elk jaar trekt intal met een dertigtal jongeren op solidariteitsreis naar het Zuiden. Met bestemmingen als de Filippijnen, Palestina, Congo en Cuba heeft elke reis zijn eigen karakter. De bezochte landen zijn zeer verschillend en toch zit er een rode draad in de reisprogramma's. Overal leven we een paar weken mee met gewone mensen in het zuiden. We delen het leven van arbeiders, boeren, inheemsen jongeren vrouwen, studenten,…


Telkens ontmoeten we enthousiaste mensen, komen in contact met de intal-partners en krijgen we meer inzicht in de effecten van globalisering, oorlog en bezetting en buitenlandse onderdrukking. We gaan op zoek naar alternatieven en ervaren aan den lijve op welke manier de mensen in het zuiden zelf aan hun toekomst werken. Kortom: zo'n reis geeft je een kijk op de situatie en de volksstrijd in een Derde Wereld land, het leven zoals het is. Uitdagend, en moeilijk soms, maar vooral interessant en hoopgevend.

De reizen worden omkaderd door de verschillende solidaritetisgroepen met de partnerlanden die bij intal actief zijn of waar intal mee samenwerkt. Voor de verschillende landen zijn dit:

  • De Filippijnengroepen België (FGB).
  • De groep intal-Palestina
  • Initiatief Cuba Socialista (ICS), waar intal mee samenwerkt.
  • De werkgroep Congo.

Terug in België word je opgevangen in deze solidariteitsgroepen. Op deze manier kan je je ervaringen delen met vrijwilligers die al langer actief zijn en kan je je visie op ontwikkelingssamenwerking verder uitdiepen.

De reizen gaan door in de zomervakantie.

De solidariteitsreis is niet vrijblijvend. Er gaat een uitgebreide voorbereiding aan vooraf en ook achteraf wordt er van de reisgroep nog een engagement verwacht. Hier onder een overzichtje van wat van jou verwachten:

  • je bent tussen de 20 en 35 jaar
  • enthousiasme om nieuwe ervaringen op te doen
  • bereidheid om drie weken in eenvoudige omstandigheden te leven
  • openheid voor andere culturen, de gastorganisaties en de gemeenschappen waar we verblijven
  • deelname aan het voorbereidend teamweekend (14-15 april 2007) voor je reisgroep en een vormingsdag
  • bereidheid om je reiservaring om te zetten naar een concreet engagement binnen de solidariteitsbeweging.

Geïnteresseerd? Je wil meer weten over het programma van de reis en hoe de reis is opgevat? Je vraagt je af wie de partners ter plekke zijn van intal? Jij hebt zelf ook verwachtingen over zo'n reis en wil checken of intal daaraan kan voldoen? Op de site van intal, www.intal.be, vind je meer uitleg over de verschillende reizen.

Meer info :

Rond onze reis naar Palestina
Rond onze reis naar Cuba
Rond onze reis naar de Filippijnen
Rond onze reis naar Congo

Deel dit artikel