‘Als Robertson Winery niet inbindt, staken we verder’

csaawu1

Heel wat arbeiders die verantwoordelijk zijn voor het lekkere glaasje wijn waar je zo op verlekkerd bent, werken in erbarmelijke omstandigheden. De Zuid-Afrikaanse arbeiders van Robertson Winery hebben er genoeg van. Veertien weken, zolang staken ze al voor een waardig loon en degelijke arbeidsrechten. Het einde is nog niet in zicht.

Vijf onderhandelingsrondes onder leiding van een sociale bemiddelaar hebben tot niets geleid. Robertson Winery blijft onverzettelijk en weigert tegemoet te komen aan de eisen van de arbeiders, ook al deden zij intussen wel zware toegevingen.

Werkgevers spannen samen

"We waren bereid om een akkoord te ondertekenen met een minimale loonsopslag en een bonus voor dit jaar," vertelt Trevor Christians, de algemeen secretaris van CSAAWU. "Maar Robertson Winery verwierp zelfs dit voorstel en maakt zo duidelijk dat het hen niet meer om een oplossing te doen is. Ze willen het vertrouwen van de arbeiders breken en CSAAWU kapot maken om op die manier elk protest in de toekomst onmogelijk te maken".

Robertson Winery wordt hierbij gesteund door de vertegenwoordigers van de wijnindustrie in Zuid-Afrika en andere wijnboeren. Zij hebben schrik dat toegevingen bij Robertson zullen leiden tot gelijkaardige eisen op andere wijndomeinen. Want de situatie bij Robertson is spijtig genoeg eerder de regel dan de uitzondering voor Zuid-Afrikaanse landarbeiders.

Geen vrolijk Kerstfeest

De stakende arbeiders ontvangen al drie maanden geen loon en de gevolgen zijn hard. Zij en hun gezinnen zijn afhankelijk van voedselpakketten die de vakbond verdeelt, gefinancierd uit het solidariteitsfonds. In deze situatie en met de kerstdagen in zicht – en het feit dat het bedrijf het nu enkel nog hard tegen hard wil spelen – heeft zelfs de vakbond geopperd om de staking op te schorten zodat er tenminste terug brood op de plank komt. Maar de landarbeiders zijn resoluut: de onmenselijke lonen, arbeidsomstandigheden en het racisme in hun bedrijf moeten weg, kost wat kost.

Internationale solidariteit is broodnodig

"CSAAWU en de arbeiders zijn jullie enorm dankbaar voor de warme golf van internationale solidariteit," vervolgt Trevor Christians. "Maar we willen jullie vragen om de steun nog op te voeren. Het is belangrijk om de druk op Robertson Winery te vergroten. We roepen op tot een boycot van deze wijnen wereldwijd en vragen jullie om protestbrieven te sturen naar het management."

FOS, het Vlaams ABVV, ABVV West-Vlaanderen, de Algemene Centrale, BBTK en sp.a parlementsleden Fatma Pehlivan, Tine Soens en Dirk Van der Maelen gaven al het goede voorbeeld en stuurden een scherpe boodschap naar Robertson Winery.

boycott robertstonwinery


Laat van je horen

De wijnarbeiders staan er dus niet alleen voor dankzij heel wat Belgische organisaties. Maar het kan altijd beter, ook jij kan hen helpen:

  • Ben je lid van een vereniging die een duidelijke standpunt wil innemen voor de wijnarbeiders van Robertson Winery? Leg deze brief voor aan je organisatie en mail naar info@robertsonwinery.co.za en customercare@robertsonwinery.co.za

  • Neem een standpunt in en drink geen wijn meer van Robertson Winery.
    Een lijst van die wijnen vind je op de pagina van Robertson Winery. In Scandinavië viel de wijnverkoop van Robertson al terug met 20%, bewust (niet) kopen heeft dus effect!

  • Geef financiële steun aan de wijnarbeiders. Stort je bijdrage op FOS rekening BE16 0000 0000 7474 (BPOTBEB1) met als mededeling "CSAAWU". Voor giften vanaf 40 euro heb je recht op belastingvermindering en ontvang je een fiscaal attest.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels