Asielzoekers aan het woord


vluchtelingen getuigen[Foto: Vluchtelingengetuigen.be ©Vluchtelingenwerk Vlaanderen]

De regering heeft belangrijke begrotingsgesprekken achter de rug. Vluchtelingenwerk vraagt dat er niet extra bespaard wordt in de individuele opvang van asielzoekers. Want die is nodig voor asielzoekers en de samenleving. En is bovendien goedkoper.
102-klein
Gemeenten en organisaties zoals Vluchtelingenwerk vangen asielzoekers op in familiaal of individueel verband. In huisjes en appartementen over heel België. Deze individuele opvang is goedkoop. Zo'n 10 procent goedkoper dan een grootschalig centrum. 'Er is bijvoorbeeld minder personeel nodig omdat de asielzoekers meer autonoom zijn. Zo koken ze zelf hun maaltijden en doen ze zelf hun dagelijkse boodschappen. Of is er geen veiligheidspersoneel nodig', zegt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk.

Individuele opvang biedt ook nog andere voordelen: voor de asielzoekers zelf, maar ook voor de samenleving. Asielzoekers hebben recht op een privéleven, dus op aparte leefruimtes en slaapkamers voor ouders en kinderen. Het behoud van het gezinsleven, waarbij ouders kunnen blijven fungeren als opvoeder, is bijvoorbeeld erg belangrijk.

Met individuele opvang worden asielzoekers verspreid over veel gemeenten. Ze maken deel uit van het leven in de gemeente. Zo leggen ze makkelijker contacten, is het draagvlak in de omgeving is groter, en verloopt integratie eens ze hun verblijfsstatuut krijgen eenvoudiger.

Vluchtelingenwerk laat de asielzoekers zelf vertellen over hun ervaringen. Lees hun verhalen op www.individueleopvang.be.


Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel