België stuurt kwetsbare mensen terug naar onveilig Afghanistan

Morgen stuurt België twee Afghanen terug. De twee Afghanen zijn zeer kwetsbaar. Als ze teruggestuurd worden naar Afghanistan lopen ze gevaar. Afghanistan is een land in oorlog en is sowieso niet veilig. 'België mag volgens internationale verplichtingen niemand terugsturen naar een land waar ze gevaar lopen. Laat staan kwetsbare groepen', zeggen Vluchtelingenwerk, haar Franstalige zusterorganisatie CIRÉ en Dokters van de Wereld.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en CIRÉ ontvangen de laatste weken steeds meer signalen dat er Afghanen opgepakt worden. Vandaag zou het om minstens zeven personen gaan. Ze worden naar gesloten centra gebracht met het oog op repatriëring. Afghanistan is een land in oorlog. Ook in hoofdstad Kaboel vinden geregeld aanvallen plaats. Gedwongen terugkeer naar Afghanistan is daarom niet aanvaardbaar. Toch probeert België kwetsbare mensen terug te sturen.

Het verhaal van de 19-jarige Parweiz Sangari kwam al uitgebreid in de pers. Hij zal nu woensdag teruggestuurd worden naar Kaboel.

Op dezelfde dag is er ook voor de Afghaan Arora Satesh Kumar een vlucht gepland. Hij is een Hindoe, een religieuze minderheid die volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, tot een risicogroep behoort. Hindoes worden in Afghanistan zwaar gediscrimineerd, aangevallen en in het verleden zelfs verbannen. Zijn asielaanvraag werd afgewezen omdat de asielinstanties niet geloven dat hij recent in Afghanistan woonde.
Het is inderdaad zo dat miljoenen Afghanen eerst vluchten naar de buurlanden. Daar vinden ze niet altijd de bescherming die ze nodig hebben. Daarom vluchten sommigen onder hen verder naar Europa. Als ze teruggestuurd worden naar Afghanistan lopen ze nog steeds risico.

Afghanistan niet veilig
Afghanistan is wereldwijd het land waarvan de meeste vluchtelingen vandaan komen.'We verzorgen dagelijks, zowel in Kaboel als in Europa, jonge Afghanen die het geweld ontvluchten', zegt Pierre Verbeeren, directeur bij Dokters van de Wereld. België en de internationale gemeenschap zijn aanwezig in Afghanistan om de veiligheid van de Afghaanse bevolking te verzekeren. Toch is de situatie in het land nog verre van stabiel. Mensen terugsturen naar Afghanistan ondermijnt dus dit engagement.

Perscontact:
  • Eef Heylighen (Vluchtelingenwerk) – 0473 88 65 97
  • Emmy Deschuttere (Dokters van de Wereld) - 0472 32 34 41
Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel