Europese actievoerders eisen einde steenkoolontginning in het Rijngebied

endegelande 2

Meer dan duizend klimaatactivisten van over heel Europa kwamen afgelopen week samen in het Duitse Rijngebied, dat verantwoordelijk is voor de hoogste CO2 uitstoot in Europa [*]. Ze brachten er de gigantische graafmachines tot stilstand en eisen het einde van steenkoolontginning.

Belgische activisten betraden er samen met activisten uit Zweden, Nederland, Denemarken, Zwitserland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen, Oekraine en Zweden een uitgestrekte openlucht bruinkoolmijn in Erkelenz, Duitsland. Hiermee dwongen ze het bedrijf RWE een dag lang het werk stil te leggen. Trainers van Vredesactie reisden een week tevoren af om er jongeren voor te bereiden op deze actie.

Eén van de jongeren zei na het volgen van de training: "ik ben nu voorbereid om deel te nemen aan deze geweldloze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik doe dit voor het eerst maar ik kan niet langer stilzwijgend toekijken hoe onze politici er niet in slagen de klimaatswijziging daadwerkelijk aan te pakken. Ik vind het mijn taak om de dagdagelijkse gang van zaken aan te kaarten aan de basis van het probleem en tegelijkertijd onze politieke leiders op te roepen een betere toekomst mogelijk te maken als we er nu iets aan doen!"

Antje Grothues, een buurtbewoonster die vlakbij één van de mijnen woont: "Wat eens onze thuis was gaat gebukt onder de vervuiling of verdwijnt onder de sloophamer. Maar de impact van wat hier gaande is blijft niet lokaal maar laat zich wereldwijd voelen. Ik ben onder de indruk dat zo velen hierheen komen om dit aan de kaak te stellen. We staan niet alleen in onze strijd voor een transitie naar hernieuwbare energie."

Naomi Klein, een met prijzen overladen journaliste en schrijfster zegt: "Deze koolvelden vormen een existentiële dreiging voor het mensdom. Onze bewegingen moeten zich opnieuw actief tonen en ze stil leggen."

Een organisatrice van de sociale beweging Climate Justice Action: "Ik ben verrukt dat mensen stop zeggen tegen de koolontginning. Er is gewoonweg geen mogelijkheid al deze bruinkool op te branden en het klimaat intact te houden. Deze actievoerders zijn redders van een planeet die in gevaar is."

De actie kadert in de groeiende weerstand in Europa en de wereld tegen de opwarming van de aarde. Dit is een startpunt van een grondige invraagstelling van het huidige systeem. De actievoerders zullen nog in grotere getalen aanwezig zijn rond de klimaattop in Parijs eind dit jaar.

Meer info

Deel dit artikel