Bescherming natuurpark Yasuni: eerste missie geslaagd

Eerste stap in de richting van de bescherming van Yasuní met glans geslaagd!

ecuador yasunidos overhandigen dozen 2
They did it!  Zaterdag 12 april ging een droom in vervulling voor vele Ecuadorianen: het overhandigen van een verzoekschrift, ondertekend door honderdduizenden,  voor een referendum tegen de petroleumexploitatie in het Nationaal Park Yasuní.
Honderden ooggetuigen waren aanwezig bij de overhandiging die uitmondde in een groot overwinningsfeest.

756 291. Dat is het aantal handtekeningen dat het collectief YASunidos afgelopen zaterdag heeft afgegeven aan de officiële instantie die moet toezien op de electorale processen in Ecuador.

Zes maanden lang gingen honderden jongeren in het hele land op pad om handtekeningen in te zamelen voor de organisatie van een volksraadpleging voor het behoud van Yasuní. Volgens de wet hadden ze daarvoor de handtekeningen van 5% van de totale kiesgerechtigde Ecuadorianen nodig, een totaal van 584 116. Dat aantal werd dus met een marge van een kleine 30% overschreden: het woord overwinning is hier op zijn plaats.

De weg was lang en niet zonder moeilijkheden. Meerdere malen werden de handtekeningenstands  door de politie opgedoekt.  Verschillende studenten, die als vrijwilligers meewerkten, werden bedreigd met de stopzetting van hun beurzen.

Ook was er een groep ex-burgemeesters van de Amazone die stokken tussen de wielen probeerde te steken: onder de naam YASunidos verzamelden handtekeningen ten voordele van het exploitatie van het Nationaal Park. De affiches en formulieren die ze gebruikten, waren identiek aan die van YASunidos. Op deze manier probeerden ze de bevolking te bedotten en het proces van YASunidos te boycotten.

 

Karavaan voor de Volksraadpleging


Maar op 12 april was er geen plaats voor pretbedervers. Mannen, vrouwen, en kinderen van alle uithoeken van Ecuador kwamen samen in het stadspark el Arbolito, om van daaruit de vrachtwagen met de dozen handtekeningen te vergezellen naar de eindbestemming.

Het was een kleurrijke  manifestatie. De 'Karavaan voor de Volksraadpleging' eindigde in een groot feest aan de door de politie bezette  ingang van de Electorale Commissie.

Tot op het laatste moment werd er over gewaakt dat alle dozen met alle formulieren afgegeven werden. Er werd zelfs een menselijke ketting gevormd om de dozen te kunnen overladen van de vrachtwagen tot aan de deur.
 

ecuador yasunidos feest

 

 

Slag thuisgehaald


Het lijdt geen twijfel dat de eerste slag is thuisgehaald, maar de strijd is nog niet gewonnen. De Electorale Commissie  krijgt nu een maand om de formulieren  en de handtekeningen te controleren. Een hele opdracht voor de bevoegde functionarissen, maar ook en vooral voor de YASunidos. Dag en nacht zullen vrijwilligers als waarnemers moeten toezien op de controle van de handtekeningen, om te vermijden dat een te groot aantal wordt afgekeurd.

Dit is van groot belang om de transparentie en eerlijkheid van het proces te garanderen, temeer doordat 'neutraliteit' van de bevoegde instantie niet echt gerespecteerd werd de afgelopen maanden.

Eens deze fase achter de rug is, moet  de vraag voor de volksraadpleging nog ter goedkeuring voorgelegd worden aan het Grondwettelijk Hof.

De inzameling van zoveel handtekeningen is een prachtig voorbeeld van directe democratie. De partnerorganisatie van 11.11.11, Acción Ecológica stond aan de wieg van het initiatief  en heeft het hele proces in goede banen geleid.


Meer info:

11.be:

Deel dit artikel