Bevolking Oost-Congo opnieuw onder vuur

Internationale gemeenschap kijkt andere kant op

De recente militaire operaties in Oost-Congo en Haut-Uele tegen het FDLR en het LRA hebben een desastreuze impact op de lokale bevolking. Eens te meer blijkt dat een militaire oplossing voor het conflict niet bestaat. Echter, sinds de gezamenlijke militaire operatie door Rwanda en Congo begin 2009 lijkt de internationale gemeenschap te geloven dat het conflict in Oost-Congo opgelost is. Niets is minder waar als men de verhalen van de getroffen bevolking hoort; de humanitaire situatie vandaag is zo mogelijk nog ernstiger dan tijdens de crisis in najaar 2008, toen Nkunda's troepen bijna Goma innamen.

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen blijven deze crisis onder de aandacht brengen. Daarom onderschrijven ze het initiatief van een coalitie internationale ngo's die op 12 juni een update over de verslechterde humanitaire situatie uitbrachten (Nederlandse versie, klik hier voor de Engelse en Franse versie). Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen zijn overtuigd van de nood aan een lange-termijn visie en aan politiek onderhandelde oplossingen voor de structurele oorzaken van het conflict in Oost-Congo. Zolang dit niet gebeurt maakt duurzame vrede geen kans. EurAc - het Europees Netwerk voor Centraal-Afrika waar wij lid van zijn – bracht gisteren een persbericht uit waarin ze enkele oplossingspistes naar voren schuiven. Wij delen deze analyse en onderschrijven de aanbevelingen in het document. U vindt de Franse en Engelse versie hier.

Ten slotte nog een derde document: een briefing paper over Rwanda, Burundi en Congo geschreven door verschillende NGO-medewerkers die recent op het terrein waren, waaronder Hilde Deman van Broederlijk Delen - Pax Christi Vlaanderen. Dit rapport geeft een korte analyse van enkele cruciale elementen in de recente situatie in de drie landen (verkiezingen, geweld tegen vrouwen, vredesprocessen, etc.).

Deel dit artikel