Bolivia – Sociaal conflict in de Amazone

Recente ophefmakende berichten uit Bolivia zorgen voor verbazing bij progressieven in het buitenland die zich interesseren voor de regering van Evo Morales en de acties die hij onderneemt.

Het proceso de cambio moet vaak opboksen tegen een meedogenloos verzet in naam van traditionele Boliviaanse rechtse krachten, die zonder aarzelen alle middelen inzetten om acties van de regering in diskrediet te brengen. Het conflict dat nu aan de gang is, is van een andere aard. Het zijn de inheemsen, die in normale tijden Morales steevast steunen, die vandaag voor vurig protest zorgen. De reden hiervoor is het aanleggen van een weg tussen twee grote steden die zou passeren dwars door het TIPNIS: het Inheemse Territorium en het Nationaal Park Isiboro Securé.

Een duizendtal inheemsen vertrokken op 15 augustus van dit jaar vanuit Trinidad, te voet op weg naar La Paz om voor hun eisen op te komen bij de regering. Op zondag 25 september vonden er in Yucumo, voor het oog van de camera's, gewelddadige confrontaties plaats met de politie, die vastbesloten was hen de doorgang te ontzeggen. Balans: tientallen gewonden en gearresteerden.

Sindsdien zenden de nationale en internationale media telkens opnieuw de beelden van de confrontaties in Yucumo naar hartenlust uit en wijden ze er graag over uit. Ze genieten ervan om Evo Morales in moeilijkheden te tonen en om de feiten verkeerd voor te stellen (de rechtsgezinde pers had het over 6 en daarna over 9 vermoedelijke doden tijdens de gebeurtenissen). De rechtse Boliviaanse krachten, overtuigd racistisch, vergeten hierbij ineens dat ze in september 2008 19 indianen hebben gedood op bevel van een provinciegouverneur en dat ze in mei 2008 inheemsen, die 'hun' president Morales kwamen steunen, publiekelijk hebben vernederd op het grote plein in de hoofdstad. Als het ware getroffen door geheugenverlies, sluiten ze plotseling vriendschap met de inheemsen die ze normaal gezien minachten. Ze worden opeens milieuvriendelijk en schreeuwen luid om respect voor de biodiversiteit van het Amazonewoud.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel