Broederlijk Delen lanceert nieuw evenement in Vilvoordse sauna

Broederlijk Delen lanceert vandaag een nieuw fondsenwervend initiatief. Met een avontuurlijke mountainbiketocht ‘Dwars door Burkina’ wil de ngo een nieuw, sportief publiek aanspreken. Maarten Vangramberen van Sporza en Bart Schols van de VRT-nieuwsredactie nemen deel aan dit sportieve evenement en zijn er ook de fiere peters van. Hun voorbereiding start vandaag in een sauna, een uitstekende plaats om zich aan de Burkinese temperaturen aan te passen. Met het ingezamelde geld financiert Broederlijk Delen een waterputtenproject in het Saheldorpje Koumbri. 

Broederlijk Delen heeft verschillende inkomstenkanalen. Traditioneel kan de organisatie rekenen op de financiële steun van duizenden schenkers en vrijwilligers. Maar de context verandert voortdurend en sommige inkomstenkanalen gaan achteruit. ‘Daarom is het noodzakelijk om nieuwe fondsenwervende acties te bedenken en nieuwe doelgroepen aan te spreken. Onder het motto ‘Solidair en sportief!’ lanceren we bijvoorbeeld het mountainbike-evenement Dwars door Burkina. Sportievelingen met een hart voor het Zuiden nodigen we uit om deze unieke sportieve ervaring mee te maken. Natuurlijk niet zonder vooraf een flink bedrag aan sponsorgeld te verzamelen. Sportief én solidair dus‘, zegt Pol De Greve, directeur van Broederlijk Delen.

Burkina Faso is gekend dankzij de fameuze ‘Tour du Faso’, een meerdaagse wielerkoers. Maar Burkina Faso is ook een land dat zich uitstekend leent voor een mountainbiketocht. Het belooft een uitdagende tocht te worden over onontgonnen tracks. De rode ondergrond van Burkina Faso en de hitte zullen het uithoudingsvermogen van de deelnemers op de proef stellen. Dit is geen tocht voor ongetrainde mountainbikers. ‘Dwars door Burkina’ schreeuwt om een degelijke voorbereiding en heel wat doorzettingsvermogen.

Maarten Vangramberen van Sporza en Bart Schols van de VRT-nieuwsredactie,de peters van deze tocht, vinden dit een zeer zinvol sportief evenement. Maarten Vangramberen: ‘In Burkina Faso zijn er baby's van een jaar oud die amper drie kilo wegen. Drie kilo! Pasgeboren baby's wegen meer. Die beelden zijn hartverscheurend, zeker als je zelf een baby hebt en je de bezorgdheid kan plaatsen. Daarom doe ik met heel veel plezier mee om die honger uit de wereld te helpen.’ Bart Schols: ‘Toen collega en vriend Maarten me het initiatief van Broederlijk Delen voorstelde, heb ik niet getwijfeld. Want Broederlijk Delen houdt zich elke dàg bezig met dingen die er echt toe doen. De tocht biedt ons niet alleen de gelegenheid om te helpen, om structureel iets te veranderen. We zullen ook kunnen kennismaken met het prachtig land dat Burkina Faso is. Hopelijk voelen nog veel sportievelingen zich aangesproken door dit mooie verhaal. En hebben ze zin om samen met ons een heel klein beetje te veranderen wat beter kan.’

Maarten, Bart en de andere deelnemers aan ‘Dwars door Burkina’ zamelen geld in voor een waterputtenproject van Broederlijk Delen in het noorden van Burkina Faso. Elk jaar wordt deze regio geteisterd door een langdurige en extreme droogte van 8 maanden. De waterputten maken het mogelijk om tijdens die periode aan landbouw te doen en voldoende voedsel te produceren. Ze zijn een garantie tegen de honger voor de boeren in het noorden van Burkina Faso.

De mountainbiketocht vindt plaats van 29 oktober tot 7 november 2010. Deelnameprijs bedraagt 2000 euro en daarnaast engageren deelnemers zich om minimaal 1000 euro sponsorgeld in te zamelen. Inschrijven kan vanaf nu. Opgelet: de plaatsen zijn beperkt. Meer informatie over Dwars door Burkina en over de andere sportieve evenementen die Broederlijk Delen organiseert in 2010 vindt u terug op www.broederlijkdelen.be/evenementen.

Broederlijk Delen organiseert ‘Dwars door Burkina’ in samenwerking met Joker, El Camino Loco en met steun van de Vlaamse Wielrijdersbond.

Broederlijk Delen laat groepen mensen in het Zuiden hun eigen plannen uitvoeren in de strijd tegen armoede en onrecht. De ngo is actief in 20 landen en ondersteunt 250 partnerorganisaties.

Naast de foto in bijlage vindt u vanaf morgen 08/01/2010 vanaf 10u in de pershoek op onze website www.broederlijkdelen.be/pers nog meer foto's van deze persconferentie. Copyight foto's: Stephane Swinnen.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel