Broederlijk Delen maakt zichzelf overbodig

Vandaag lanceert Broederlijk Delen zijn nieuwe campagne onder het motto ‘Maak ons overbodig’. Dit gebeurde met een ludieke mediastunt. Op het Vossenplein hield de NGO een totale uitverkoop van zijn inboedel wegens overbodig. Kasten, bureaus en prullaria gingen vlot van de hand. Bedoeling van de actie was om te visualiseren wat Broederlijk Delen in de toekomst hoopt te bereiken: overbodig zijn omdat het goed gaat in het Zuiden.


Meteen stond de typische manier van Broederlijk Delen om aan ontwikkelingssamenwerking te doen in de kijker. Daniël De Klerk, voorzitter van Broederlijk Delen zegt: ‘Al 50 jaar lang bestrijdt Broederlijk Delen armoede en onrecht door lokale groepen in het Zuiden zelf hun eigen plannen te laten uitvoeren in hun strijd tegen armoede en onrecht. Eenmaal zij op de goede weg zijn, wordt Broederlijk Delen daar overbodig. Dan kunnen we weer andere groepen ondersteunen en onszelf opnieuw overbodig maken. Door deze manier van werken hoopt Broederlijk Delen ooit niet meer aan ontwikkelingssamenwerking te hoeven doen omdat de mensen in het Zuiden zelf hun toekomst in eigen handen kunnen nemen.’

In het kader van de campagne organiseerde Broederlijk Delen een bezoek aan zijn partnerorganisaties in Burundi. Actrice Maaike Cafmeyer, ambassadrice van de campagne, was ook van de partij. Ze leefde er gedurende enkele dagen samen met het gezin van Angelo en Odette, leden van de Haguruka-boeren. Deze koffieboeren willen niet langer afhankelijk zijn van buitenlandse voedselhulp, maar vooruitgang boeken in hun leven door zelf projecten op te starten. Ook ontmoette ze er Anthère, hoofdfiguur van de campagnefilm. Van dichtbij maakte Maaike Cafmeyer mee welke resultaten de Burundese koffieboeren kunnen bereiken dankzij de steun van Broederlijk Delen.

Maaike Cafmeyer is erg enthousiast over haar belevenissen in Burundi.’Toen Broederlijk Delen mij vroeg om ambassadrice te worden van deze nieuwe actie, moest ik daar niet over nadenken. Ik ben trots dat ik mag bijdragen tot het algemeen bekend maken van hun goede ondersteunende werk. Toen ik vorige week meereisde naar Burundi om een kijkje te nemen op het werkveld, heb ik gezien dat de ‘Haguruka’-groepen werken. Ik heb gezien dat de mensen fier zijn op hun oogst en hun land. Ze steken anderen aan met het ‘Haguruka’-idee. ‘Sta op’ en neem het leven in handen. ‘Haguruka!’, zegt Maaike Cafmeyer.

Broederlijk Delen heeft natuurlijk fondsen nodig om de eigen plannen van het Zuiden te blijven ondersteunen. Dit jaar organiseert de NGO een online veiling. Vanaf vandaag kunt u, zowel individueel als in groep, bieden op een bijzondere ervaring met een van de 57 BV’s. De veiling werd alvast geopend met een beloftevol item: ‘Deel een verhaaltje voor het slapengaan met Maaike Cafmeyer (voor de papa’s en ook de kinderen)’. Er zijn echter nog tal van andere ervaringen die de moeite waard zijn voor jong en oud. Met de onlineveiling opent Broederlijk Delen een nieuw fondsenwervend kanaal voor de komende campagne.

‘Ik hoop op een geslaagde campagne die ons de middelen zal geven om ons werk in het Zuiden voort te zetten. Al ben ik ervan overtuigd dat de campagne een succes zal zijn dankzij de inzet van de honderden vrijwilligers die opnieuw de baan op trekken. Alvast bedankt voor jullie onvoorwaardelijke inzet!’, aldus Pol De Greve, directeur van Broederlijk Delen.

Het is geen toeval dat het begin van de campagne van Broederlijk Delen samenvalt met het begin van de vasten. Veertig dagen lang krijgen wij de tijd om even stil te staan en vraagtekens te plaatsen bij ons eigen leven. Om van ‘teveel’ naar ‘genoeg’ te evolueren. En na te denken over de zin en betekenis van ons geloof, onze waarden, onze relaties, onze ‘Westerse’ levensstijl en de gevolgen daarvan (ook) voor het Zuiden. Deze campagneperiode is dan ook een prima gelegenheid voor reflectie én engagement. Concreet roept Broederlijk Delen iedereen op tot solidariteit met het Zuiden … want alleen zo wordt ontwikkelingssamenwerking ooit overbodig.

Voor foto’s van Maaike Cafmeyer in Burundi en van de persactie op het Vossenplein kan je een mailtje sturen.

Voor meer inlichtingen:
Karel Ceule, Persverantwoordelijke
0476/330.221

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel