Burundi ontdekt Vlaanderen

In het kader van de campagne ‘Maak ons overbodig’ heeft Broederlijk Delen tien Burundese gasten uitgenodigd in Vlaanderen. Ze werken allemaal voor één van de Burundese partnerorganisaties van Broederlijk Delen. Vandaag nemen ze hun intrek bij gastgezinnen verspreid over heel Vlaanderen. Ze zullen overal vertellen over hun werk en hun strijd tegen armoede en onrecht. Ook zullen ze kennismaken met het leven zoals het is hier bij ons. Ze verblijven in ons land tot en met zondag 3 april 2011.

‘De voornaamste bedoeling van dit bezoek is de actieve interactie tussen Noord en Zuid. Mensen uit het Zuiden komen naar hier en leren hoe de Vlamingen leven en denken. Tegelijkertijd vertellen ze de Vlamingen over hun organisatie in Burundi. Het gaat dus echt over uitwisseling en inleven in de Vlaamse realiteit’, zegt Karel Malfliet, medewerker van Broederlijk Delen. Broederlijk Delen biedt de mensen uit Burundi de kans om zelf hun verhaal te brengen over hun initiatieven in de strijd tegen armoede en onrecht.

De campagne ‘Maak ons overbodig’ benadrukt dat Broederlijk Delen initiatieven in het Zuiden ondersteunt, maar dat eenmaal de mensen goed bezig zijn, Broederlijk Delen overbodig wordt.
De Burundese gasten zijn alvast enthousiast. Marie Ndumuraro: ‘De slogan ‘Maak ons overbodig’ bewijst dat Broederlijk Delen gekozen heeft voor een goede aanpak. Naar ons toe is het een manier om te zeggen dat we goed werk leveren en dat we op een dag volledig zelfstandig onze projecten zullen kunnen realiseren.’

Het programma van onze gasten varieert per persoon, maar is erg veelzijdig: een bezoek aan een school, een rondleiding in een landbouwbedrijf, een bezoek aan de haven van Antwerpen,… Luc Maris, vader van het gastgezin in Holsbeek, kijkt vol verwachting uit naar de komst van Isaac: ‘We zullen Isaac met open armen ontvangen. We hopen dat hij zich bij ons thuis zal voelen en tot rust kan komen na de vele contacten en bezoeken. Wij kijken nieuwsgierig uit naar zijn komst. We hopen dat we iets van elkaars cultuur mogen opsnuiven. We zijn ervan overtuigd dat we er allemaal rijker van worden.’

Ook bij de tien Burundezen zijn de verwachtingen hooggespannen.
Zo zegt Audace Ndikumana:‘Ik verwacht dat mijn getuigenis en die van het gastgezin een duwtje in de rug zullen zijn voor de solidariteit tussen het Noorden en het Zuiden. Dat we door onze ervaringen te delen, kunnen leren uit de kennis van anderen.’

Ondertussen loopt ook de online veilingsite van Broederlijk Delen.
Op www.maakonsoverbodig.be kunnen mensen bieden op een leuke ervaring met één van de 57 BV’s. Zo deelt Maaike Cafmeyer, ambassadrice van de campagne, een verhaaltje voor het slapengaan, zowel voor de papa’s, de mama’s, als voor de kinderen. Op haar item werd al 601 euro geboden. Het ‘Omega Pharma-Lotto’ wielerteam deelt De Ronde met de hoogste bieder. Momenteel bedraagt het hoogste bod 351 euro, maar we zijn ervan overtuigd dat het bedrag snel de hoogte in zal schieten.

Op de website vindt u een overzicht van de namen van onze gasten uit het Zuiden, de organisatie waarvoor ze werken en de regio waar ze nu verblijven. Karel Ceule, persverantwoordelijke, brengt u graag in contact met onze gasten.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel