Colombia: boerenbewegingen protesteren tegen regeringsbeleid

In tal van regio's vinden manifestaties en wegblokkades plaats

Sinds begin deze week voeren boerenbewegingen in het hele land protestacties van onbepaalde duur. Ze vragen meer aandacht voor de situatie van gemeenschappen op het platteland. Het recht op vrije en vreedzame manifestatie moet gegarandeerd worden.

De acties zijn een initiatief van de Cumbre Agraria, Campesina, Étnica y Popular, de nationale koepelbeweging van dertien inheemse, Afro-Colombiaanse en boerenorganisaties – waaronder verschillende partnerorganisaties van Broederlijk Delen. In tal van regio's vinden manifestaties en wegblokkades plaats.

Bij confrontaties met de politie en ordediensten vielen al één dode en tientallen gewonden. Samen met haar partners en een platform van internationale ngo's in Colombia roept Broederlijk Delen op tot waakzaamheid met betrekking tot de mensenrechtensituatie. De Colombiaanse regering moet in dialoog met de Cumbre Agraria tegemoetkomen aan de bezorgdheden van de boerenbevolking.

Beloftes niet nagekomen

In een communiqué hekelen de organisaties dat de regering verschillende beloftes aan de plattelandsbevolking, als resultaat van eerdere grote protesten in 2013 en 2014, niet is nagekomen. De regering engageerde zich toen voor steunmaatregelen voor boerengemeenschappen, zoals betere toegang tot land en ondersteuning van de landbouwproductie, maar ook investeringen in gezondheidszorg en onderwijs. Van die maatregelen is enkele jaren later nog niet veel in huis gekomen, stellen de sociale bewegingen.

Daarnaast verzet de Cumbre Agraria zich ook tegen het algemene ontwikkelingsbeleid van de regering, gebaseerd op de grootschalige ontginning van grondstoffen, agro-industrie en vrijhandel. Voor de regering is deze ontwikkelingsagenda echter 'niet onderhandelbaar', zoals president Santos al verschillende keren benadrukte.

De Colombiaanse regering moet in dialoog met de Cumbre Agraria tegemoetkomen aan de bezorgdheden van de boerenbevolking.

Verontschuldigingen van de president

Er zijn verschillende meldingen van intimidaties en geweld tegen vreedzame manifestanten door de politie en ordediensten. Eén inheemse activist kwam om het leven in de regio Valle del Cauca - volgens verschillende bronnen na aanrijding door een politievoertuig. Meer dan zestig manifestanten zouden al gewond geraakt zijn. Er zouden ook twee manifestanten illegaal aangehouden zijn. Verschillende sociale leiders ontvingen in het kader van de protesten doodsbedreigingen van paramilitaire groepen.

President Santos bood al publiek zijn verontschuldigingen aan voor het feit dat niet alle toegezegde middelen de boerenbevolking bereikten en beloofde er zo snel mogelijk werk van te maken. Hij stelde ook dat projecten in het kader van de vredesakkoorden ertoe zullen bijdragen dat het platteland minder verwaarloosd wordt.

Verschillende boerenorganisaties erkennen de politieke wil van de regering om in dialoog te gaan. Maar ze blijven eisen dat de regering concessies voor mijnbouw- en energieprojecten intrekt en vragen bijzondere aandacht voor de aanhoudende bedreigingen tegen leiders en woordvoerders van sociale organisaties.

Akkoord met FARC in zicht?

Ondertussen gaan de vredesgesprekken met de FARC verder. Een definitief akkoord lijkt nu echt in zicht, nadat de aangekondigde deadline van 23 maart niet werd gehaald. De onderhandelaars begonnen deze week aan een 'permanente sessie', met als doel om de agenda zo snel mogelijk af te ronden. Er circuleren verschillende data voor de bekendmaking van een definitief akkoord. Zaterdag bezoekt president Santos de Cubaanse hoofdstad Havana (waar de vredesgesprekken plaatsvinden), in het kader van een Caraïbische top. Volgens verschillende bronnen zou hij dan al het definitieve einde van het conflict aankondigen.

Vorige week overhandigde EU-buitenlandvertegenwoordiger Mogherini al officieel het financiële steunpakket van de Europese Unie voor het proces van vredesopbouw in Colombia.

De organisaties van de Cumbre Agraria benadrukken dat ze de vredesonderhandelingen van de regering met de FARC en het ELN blijven steunen. Tegelijkertijd stellen ze dat de regering "geen oorlogsmentaliteit mag hanteren ten opzichte van de inheemsen en de boerengemeenschappen, die zelf de cruciale spelers zijn in de opbouw van vrede".

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels