Conflict in Peruaanse Amazone eist tientallen mensenlevens

Bericht overgenomen van www.mo.be

GENT, 6 juni 2009 (MO) - Het aanhoudende conflict tussen de Peruaanse staat en inheemse bewoners van het Amazonegebied heeft vrijdag tot gewelddadige confrontaties geleid. Naargelang de bron zouden er tussen 30 en 84 doden gevallen zijn en een honderdtal betrokkenen gewond geraakt, toen veiligheidsdiensten gewapenderhand een wegblokkade probeerden te beëindigen.

Inzet van het conflict is de toegang voor multinationale bedrijven tot het gebied in het noorden van Peru, dat rijk is aan olie, aardgas en mineralen. Het bloedbad deed zich voor op een belangrijke toegangsweg tot de Amazone nabij Bagua, in het noordwesten van Peru.

Volgens de politie beschoten inheemsen de veiligheidsdiensten, waarop de politie represailles ondernam. Vertegenwoordigers van verschillende betrokken inheemse groepen spreken deze versie van de feiten echter tegen: zij zouden niet meer dan hun traditionele speren gedragen hebben. De meeste bronnen bevestigen dat vanuit politiehelikopters het vuur geopend werd op de actievoerders. Sommige media spreken van minstens 25 inheemse slachtoffers.

Twee Vlaamse vrijwilligers van Catapa, een Vlaamse NGO die werkt rond mijnbouw in Latijns-Amerika, waren aanwezig bij de rellen in Noord-Peru. Thomas Quirynen en Marijke Deleu werken voor een lokale partnerorganisatie van Catapa en waren naar Bagua vertrokken om verslag uit te brengen van de protesten. Voor ze het goed en wel beseften, zaten ze middenin het geweld en zagen ze, aldus Marijke Deleu, hoe “de politie lijken van inheemsen meenam, om het officiële dodental te verlagen”. Ondertussen worden de vrijwilligers -ongedeerd- geëvacueerd en in veiligheid gebracht. CATAPA vreest echter voor verdere represailles tegenover boerenleiders en roept met aandrang de politici op om deze kwestie op de internationale agenda te zetten.  Als de internationale gemeenschap niet snel ingrijpt, is het risico op een verdere ontsporing van dit conflict erg groot.

Deel dit artikel