Congo, belangrijk keerpunt in vijftienjarige oorlog

De oorlog tussen de M23 en het Congolese leger lijkt stilaan in een beslissende eindfase terecht gekomen. Dit is een belangrijk keerpunt in de 15-jarige oorlog die het Congolese volk zwaar heeft uitgeput en op de proef gesteld. Een overzicht aan de hand van vier vragen.1. Wat is M23?

De militie M23 werd in april 2012 actief en kon in november vorig jaar gedurende één week de Oost-Congolese stad Goma bezetten. Nadien trok ze zich onder internationale druk terug in een gebied van ongeveer 700 km2. M23 begon de oorlog omdat het vredesakkoord van 23 maart 2009 van de Congolese regering met de CNDP, de vorige pro-Rwandese rebellenbeweging, volgens hen niet wordt nageleefd. Het rapport van de VN-experts van een jaar geleden toonde uitvoerig aan dat de echte bazen van M23 in de Rwandese regering zitten en dat M23 ernaar streeft Kivu onder de militaire controle van Rwanda te brengen. M23 en de Rwandese regering rechtvaardigen de "rebellie" met het argument dat de Congolese Tutsi's worden vervolgd door de Congolese regering. Nochtans bleek uit de gezamenlijke evaluatie van de uitvoeringen van het betwiste akkoord dat dit grotendeels wel correct werd uitgevoerd en dat 70% van de voormalige CNDP-strijders weigerde zich bij M23 aan te sluiten.

Bovendien treedt de Congolese president Kabila al vele jaren op tegen uitingen van etnische haat en heksenjacht. Hij nam de CNDP zelfs op in het front waarmee hij in 2011 naar de verkiezingen trok. De overgrote meerderheid van Congolese Tutsi's ziet hoe de inmenging van Rwanda in Congo de relaties met de andere Congolezen vergiftigt, terwijl zij niet liever willen dan met hun Congolese buren in vrede samen te wonen. Ze vrezen dat ze gebruikt worden als kanonnenvoer in een oorlog om de enorme rijkdommen van Kivu.

Lees verder op intal.be ...

BRON: Intal

Deel dit artikel