Congo, leren uit een ervaring die rijker is dan je denkt

WE DR Congo 6-7 maart 2010Op 6 en 7 maart 2010 organiseert intal een vormingsweekend over de Democratische Republiek Congo (DRC). Op 30 juni 1960 zal het land de 50ste verjaardag van zijn onafhankelijkheid vieren. Isabelle Minnon, van intal Congo, legt uit waarom die verjaardag belangrijk is en waarom het vormingsweekend de moeite loont.

Het imperialisme legt de volkeren dat het onderdrukt een gevangenis op, terwijl het de anderen een zak rijst "made in Gemany" schenkt.

Isabelle, 29 jaar, is van Congolese afkomst. Als specialiste in mensenrechten reisde ze verschillende keren naar het land van haar grootmoeder. Ze is lid van de solidariteitsgroep intal Congo maar ook actief rond andere zaken, bijvoorbeeld tegen de Israëlische bezetting en voor de rechten van de mensen zonder papieren. Voor haar is de solidariteit met het Congolese volk verbonden met die andere engagementen. Tijdens het vormingsweekend zal Isabelle een workshop begeleiden over voedselsoevereiniteit.

Waarom de onafhankelijkheid van Congo vieren?

Isabelle: De Belgische kolonisatie was voor de Congolezen een periode van verdrukking, geweld, plunderingen. Voor ieder volk is het verwerven van zijn onafhankelijkheid een belangrijke stap, voor het Algerijnse volk, voor het Boliviaanse en ook voor het Congolese. Ik denk ook aan Kameroen dat net als Congo dit jaar zijn 50 jaar onafhankelijkheid viert. België heeft Congo de onafhankelijkheid niet gegeven; zij is afgedwongen door het Congolese volk dat een bloedige repressie heeft getrotseerd.

Heeft de onafhankelijkheid, die in 1960 gewonnen werd, het leven van de Congolezen makkelijker gemaakt? Heeft het hen sociale ontwikkeling, recht op gezondheid gebracht?

Isabelle: Wat na de onafhankelijkheid gebeurd is, bepaalt niet het belang ervan. Wanneer een volk zijn vrijheid afdwingt, gaat het altijd over een vooruitgang. Op 30 juni 1960 kwam een einde aan de uitbuiting, het racisme, het gelegaliseerde en geïnstitutionaliseerde geweld door het Belgisch koloniaal systeem.

Maar sindsdien...

Isabelle: De zaken zijn inderdaad niet goed gelopen na 1960 en de huidige situatie is tragisch. In 1960 hebben de Congolezen een formele onafhankelijkheid verworven. Patrice Lumumba, een Congolees antikolonialist en nationalist, is Eerste Minister geworden met het doel een land op te bouwen voor alle Congolezen. Het land had een regionale onafhankelijke macht kunnen worden die zich ontwikkelde in functie van de noden van zijn volk, maar zo is het niet gelopen.

Waarom?

Isabelle: Onder andere omdat België de afscheiding van het rijkste gebied (Katanga) heeft gesteund en overal onrust heeft uitgelokt. De sleutelfiguren van ons land zijn betrokken bij de moord op Patrice Lumumba. De onafhankelijkheid van 1960 is uitgelopen op 30 jaar vernietigend 'mobutisme'. Congo heeft nooit een politieke en economische afhankelijkheid kunnen krijgen, onder andere door de inmenging van multinationals en een verkochte Congolese bourgeoisie die zich schandalig verrijkt heeft ten koste van een democratische ontwikkeling voor het volk.

Mobutu is vandaag niet meer aan de macht. Sinds meer dan 10 jaar hebben vader en zoon Kabila het land bestuurd. Kan men zeggen dat de situatie verbeterd is in 10 jaar?

Isabelle: Ja, dat mag je zeggen. Maar de weg is nog lang en de situatie blijft moeilijk, en zelfs een hel, voor de meeste Congolezen. In 1997 is Laurent Desire Kabila, vader van de huidige President Joseph Kabila, aan de macht gekomen door de dictator Mobutu te verjagen. Heel snel heeft hij aangekondigd een einde te zullen stellen aan het neokolonialisme en de nationale soevereiniteit te herstellen. Zijn plannen werden gedwarsboomd door o.a. een agressieoorlog in het oosten van het land. Buitenlandse legers en ....

Lees het hele interview op www.intal.be

Afspraak op 6 en 7 maart

Mocht je vragen hebben bij dit interview of meer te weten willen komen over bepaalde zaken, dan geeft het intal-vormingsweekend over Congo je de gelegenheid om vragen te stellen, informatie te krijgen, ideeën en standpunten uit te wisselen.

Inschrijving en programma op deze pagina van de website

 

intal DOOR:

Deel dit artikel