Congolese partner onwettelijk vastgehouden


Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen betreuren de onrechtmatige arrestatie en detentie van Robert Ilunga Numbi, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie "Les Amis de Nelson Mandela pour la Défense des Droits Humains" (ANMDH), een partnerorganisatie van Pax Christi Internationaal.

Robert Numbi werd  op 31 augustus samen met enkele collega's gearresteerd in Kinshasa. Zijn collega's werden dezelfde dag nog vrijgelaten maar Numbi wordt tot op vandaag vastgehouden. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hun arrestatie te maken met een kritisch rapport dat ANMDH eind augustus lanceerde over de slechte werkcondities van de arbeiders bij de Société Générale Industrielle in Kasangulu, een provincie in Bas-Congo.

Meer in het algemeen stellen wij vast dat de mensenrechtensituatie in de Democratische Republiek Congo de laatste maanden zienderogen verslechtert. Het wordt steeds moeilijker werken voor mensenrechtenorganisaties zoals ANMDH, maar ook voor kritische journalisten, leden van de politieke oppositie en geëngageerde advocaten. Human Rights Watch bracht eind vorig jaar een rapport uit over de vernauwing van de democratische ruimte in Congo, een rapport dat vandaag actueler is dan ooit. Alles wijst erop dat de aankomende verkiezingen in 2010-2011 de politieke elite in Kinshasa zenuwachtig maken.

Pax Christi Internationaal heeft gereageerd op de arrestatie van Numbi door een brief te sturen naar President Kabila en naar andere politieke vertegenwoordigers. Daarin veroordelen ze de illegale arrestatie en detentie van Robert Numbi en vragen om zijn onmiddellijke vrijlating. Bovendien vragen ze de President alle nodige maatregelen te nemen om Numbi, zijn familie en alle medewerkers van ANMDH de vereiste bescherming te bieden.

Deel dit artikel