Coördinator 11.11.11 Burundi het land uitgewezen

burundi-map-flag

Op dinsdag 23 oktober, kreeg de coördinator van het landenkantoor van 11.11.11 in Burundi het bevel om binnen de 24 uur het land te verlaten. Deze beslissing komt er drie weken nadat de Burundese regering de activiteiten van alle internationale ngo's in Burundi opschortte. Ondertussen heeft de coördinator effectief het land verlaten.

Bij aankomst in de luchthaven van Bujumbura, na een korte dienstreis in Rwanda, werd het visum van de 11.11.11-medewerkster onverwacht geannuleerd.

"Voor 11.11.11 is dit een grote klap", zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11. "Wij zijn al meer dan 20 jaar actief in Burundi, waar we lokale partners ondersteunen in hun werk rond democratie, goed bestuur en burgerparticipatie."

Op 28 september 2018 besliste de Nationale Veiligheidsraad van Burundi om de werking van alle internationale ngo's op te schorten.

"De Burundese overheid tracht haar grip op het middenveld te vergroten. Het wordt steeds moeilijker voor internationale ngo's om in Burundi te werken," gaat Vanden Berghe verder. "Het uitzetten van onze vertegenwoordiger lijkt daarin een volgende stap te zijn. Dat een land plots alle activiteiten van internationale organisaties stopzet, is ongezien. Het is bovendien de Burundese bevolking die door de maatregel het hardst wordt getroffen."

Burundi is één van de armste landen ter wereld. Na de politieke crisis van 2015 vluchtten meer dan 400.000 mensen naar de buurlanden. Volgens de Verenigde Naties heeft 1 op drie Burundezen nood aan humanitaire hulp.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels