Crisis rond Colombia

[MO.be] Na een raid, waarbij het Colombiaanse leger vorige week zaterdag op Ecuadoraans grondgebied de Colombiaanse rebellenleider Raúl Reyes en een vijftiental andere guerrillero’s uitschakelde, heeft Ecuador maandag alle diplomatieke betrekkingen met Colombia verbroken. Venezuela sloot zijn ambassade in Bogota. Beide landen stuurden troepen naar hun grens met Colombia.

Ook Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Colombia
Nicaragua verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Colombia na de Colombiaanse raid op een guerrillakamp in Ecuador. De Colombiaanse bevolking is bezorgd, maar niet verrast.

Clinton en Obama steunen Colombia
De politieke standpunten van de presidentskandidaten Barack Obama en Hillary Clinton over Latijns-Amerika zijn vaag of wijken amper af van het huidige beleid. Clinton wil linkse regeringen zoals in Venezuela harder bestrijden. Obama is naar eigen zeggen gematigder maar zijn bedoelingen blijven vaag.

OAS sust diplomatieke crisis rond Colombia
Colombiaanse politici en zakenlui slaken een zucht van verlichting, nu de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) de crisis tussen hun land en Ecuador heeft gesust. De meeste lidstaten hadden kritiek op de militaire operatie die Colombia in Ecuador had uitgevoerd, maar tot een openlijke veroordeling kwam het niet.

Brazilië wil snelle bemiddeling in crisis Colombia-Ecuador
Brazilië dringt aan op snelle gesprekken binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om de spanningen tussen Ecuador, Venezuela en Colombia te ontmijnen. Experts vrezen dat de economische integratie van Zuid-Amerika zware schade zal oplopen als de crisis ook maar even uit de hand loopt.

Opinie: Colombia voert VS War on Terror uit
Op zaterdag 1 maart vermoordde het Colombiaanse leger guerrilla-commandant Raul Reyes en 24 andere FARC-leden op Ecuadoraans grondgebied. Dat gebeurde met ondersteuning van hooggespecialiseerde militaire technologie van de VS. Het lijkt er sterk op dat president Uribe met de moord de gevangenenruil, die dankzij de inspanningen van de Venezolaanse president Chávez op gang was gekomen, heeft willen saboteren. De voorbije maanden wist Chávez al een 7-tal gijzelaars van de FARC vrij te krijgen.

Lees ook het MO*dossier over de FARC

Deel dit artikel