#Crowd4Justice: kom zelf in actie voor gerechtigheid in Syrië

crowd4justice-header-Justice-UNaffordable

11.11.11 steunt de nieuwe campagne "Crowd4Justice", die geld ophaalt voor een nieuw VN-mechanisme dat bewijsmateriaal verzamelt voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Syrië, en zo toekomstige rechtszaken voorbereidt.

Dit VN-mechanisme, het "International, Impartial and Independent Mechanism" (IIIM) werd in december 2016 opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De oprichting van het IIIM werd mogelijk gemaakt door sterke diplomatieke Europese steun. De nieuwe Europese Syriëstrategie, die op 3 april 2017 werd aangenomen, benadrukte eveneens 'the importance of providing sufficient resources' voor het 'vital work' van het IIIM. Eind februari 2017 kondigde de Belgische regering een bijdrage van 250.000 euro aan.

De VN berekenden dat 13 miljoen USD nodig is om uit de startblokken te schieten, maar meer dan een half jaar later is er nog steeds een financieringskloof van 4 miljoen USD voor het eerste jaar van het IIIM. Dringende actie, zowel van regeringen als burgers, is nodig om dit aan te pakken. De "Crowd4Justice" campagne wil zelf 2 miljoen USD ophalen, en zo ook de druk verhogen op nationale regeringen om de resterende 2 miljoen USD bij te passen.

Steun aan het IIIM stuurt een belangrijke boodschap van hoop naar alle slachtoffers van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het stuurt bovendien een boodschap van afschrikking naar alle strijdende partijen, dat er geen sprake kan zijn van straffeloosheid en dat ze verantwoording zullen moeten afleggen voor hun daden. Op die manier wordt ook de kostenbatenanalyse van de strijdende partijen beïnvloedt.

11.11.11 DOOR:

Steun #Crowd4Justice

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels