Cuba, absolute wereldleider in bestrijding ebolacrisis


"Met zijn 11 miljoen inwoners slaagt Cuba erin een "medische supermacht" te zijn. De manier waarop het Caraïbische eiland gezondheidswerkers naar het door ebola getroffen West-Afrika stuurt, wekt zelfs de bewondering van Amerikaanse kranten op.
"Het is niet Sierra Leone dat ons nodig heeft", zegt Yosvany Vera, Cubaans arts van 36 jaar die zich een weg baant door zijn hotelletje, met een bord rijst en vettig vlees in de hand, "de wéreld heeft ons nodig." (The Wall Street Journal)

De voorbije weken verschenen in de gezaghebbende VS-kranten The Washington Post en The Wall Street Journal bijzonder lovende stukken over de inzet van Cuba tegen ebola. Dat deze kranten überhaupt positieve zaken durven schrijven over Cuba is letterlijk onuitgegeven.

De impliciete boodschap voor binnenlands gebruik is een kritiek op Obama: "Zie eens waartoe dat eilandje van 11 miljoen inwoners in staat is, terwijl het Witte Huis te weinig en te laat optreedt." Tegelijk past deze berichtgeving in de groeiende stroom vraagtekens die de grote media en – voornamelijk Democratisch – politici steeds vaker zetten bij de vastgeroeste en steriele Cubapolitiek van de Verenigde Staten.

Zelfs ex-Buitenlandminister Hillary Clinton sprak zich recent openlijk uit tegen de contraproductieve VS-blokkade. Het team van de gedoodverfde presidentskandidate leest ook de peilingen die aangeven dat de Cubaanse gemeenschap in 'swingstate' Florida (waar de Republikeinen en Democraten nek aan nek liggen) zich steeds meer tegen de blokkade, en dus ook tegen de Republikeinen keert.

De invloed van de anti-Castro-krachten op deze groep is sterk aan het afnemen en de commerciële kansen die (Cubano-)Amerikanen mislopen door de blokkade wekken steeds meer ergernis.

"Rond de medische aanpak van ebola scoort Cuba ver boven zijn gewichtsklasse", is de titel boven het stuk in The Washington Post, dat dagelijks op een half miljoen exemplaren wordt verkocht. In The Wall Street Journal staat: "Cuba is het enige land, bij mijn weten, dat medisch personeel stuurt", zegt Nkosazana Dlamini-Zuma, voorzitster van de Afrikaanse Unie en de ex-vrouw van Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma.

En terwijl de experts van de VS logeren in het Radisson Blue-hotel voor 200 dollar per nacht, overnachten de 165 Cubanen in een slaapzaal van een goedkoop hotelletje van Freetown. De toiletten zijn er kapot en er hangen zwermen vliegen rond de vuile tafels waaraan de Cubanen hun honger stillen.Het is niet Sierra Leone dat ons nodig heeft", zegt Yosvany Vera, Cubaans arts van 36 jaar die zich een weg baant door zijn hotelletje, met een bord rijst en vettig vlees in de hand, "de wéreld heeft ons nodig." (The Wall Street Journal)

 

De voorbije weken verschenen in de gezaghebbende VS-kranten The Washington Post en The Wall Street Journal bijzonder lovende stukken over de inzet van Cuba tegen ebola. Dat deze kranten überhaupt positieve zaken durven schrijven over Cuba is letterlijk onuitgegeven.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel