'De Arabische Lente is een illusie'

Als er in het Midden-Oosten of Noord-Afrika iets beweegt, wil onderzoeker Pierre Piccinin dat met zijn eigen ogen zien. Het afgelopen, turbulente jaar reisde hij verschillende malen over en weer naar Tunesië, Libië, Egypte en Syrië. Tijd voor een gesprek.

Pierre Piccinin spreekt op vrijdagavond 4 november tijdens de conferentie "Is het na Libië de beurt aan Syrië?"

Hoe moet het verder met Libië na Khadafi? Welke balans maakt hij op van de Tunesische en Egyptische revoluties? En wordt Syrië, na Libië, het volgende doelwit van de Navo?

Nu Khadafi dood is: welke toekomst voor Libië?

"Khadafi is dood, maar zijn zoon is nog in leven. Seif-al Islam al-Khadafi geniet nog steeds veel steun in het zuiden en zuid-westen van het land. Je moet goed beseffen dat er in Libië geen sprake was van een revolutie zoals in Egypte en Tunesië, maar van een burgeroorlog."

"Er zijn een paar kleine manifestaties geweest, op 17 februari 2011 en in de dagen daarna, van een enkele honderden democraten en mensenrechtenactivisten - in Tripoli, Benghazi en nog een paar steden. Maar heel snel verschenen er twee andere groepen op het toneel."

"Ten eerste de stam- en clanhoofden uit het Oosten, die Khadafi nooit gelust hebben (terwijl die uit het Westen hem steun(d)en - je moet weten dat Libië een tribale samenleving is). Die stammen hebben geprofiteerd van de 'Arabische lente' om in opstand te komen. Niet in naam van de democratie, of om de dictatuur omver te werpen, of in naam van de gelijkheid van alle Libiërs, maar om de exclusieve controle te heroveren over hun traditionele territorium."

"Ten tweede de mensen van de Nationale Overgangsraad (NOR), die min of meer los staan van de clanhoofden. Het gaat om een divers samenraapsel van verschillende soorten islamisten, een paar vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties (maar die zijn veruit in de minderheid) en vooral ex-kopstukken van het Khadafi-regime die op het juiste moment van kamp veranderd zijn, hoogst waarschijnlijk in overleg met de Navo (in ruil voor onschendbaarheid en een mooie post in het nieuwe Libië). De twee belangrijkste posten binnen de NOR, voorzitter en eerste minister, worden bezet door Jalil en Jibril, de ex-ministers van respectievelijk Justitie en Infrastructuur van Khadafi - niet bepaald kleine garnalen. Je had ook nog generaal Younis, de ex-minister van Defensie, maar die is in juli door rivalen binnen de NOR vermoord."
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel