De NAVO: al 65 jaar een obstakel voor de vrede


Op 4 april viert de NAVO haar 65ste verjaardag. Laat ons voor de gelegenheid enkele kanttekeningen plaatsen bij het officiële verhaal over 's werelds machtigste militaire bondgenootschap.

Neen, de NAVO was niet bedoeld om Europa te verdedigen tegen een invasie vanuit de Sovjet-Unie... Wat ons ook dadelijk helpt verklaren waarom de NAVO na het verdwijnen van de Sovjet-Unie is blijven voortbestaan.


 

Kort samengevat

Er is in de wereld sinds 1949 – het jaar waarin de NAVO werd opgericht – heel wat veranderd. Ook de NAVO is veranderd: van een militair bondgenootschap van 12 lidstaten werd de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) omgeturnd tot een bondgenootschap van 28 lidstaten met een wereldwijd vertakt netwerk van partnerlanden – een uitbreidingsproces dat in een stroomversnelling kwam na het verdwijnen van de Sovjet-Unie in 1991.

Maar ondanks alle geopolitieke omwentelingen – van de val van Berlijnse Muur (1989) tot de opkomst van de groeilanden, de zgn. BRICS (vanaf 2000), en ondanks alle hervormingen van de NAVO die daaruit voortvloeiden – loopt er toch een rode draad doorheen 65 jaar NAVO-geschiedenis. Die rode draad, tevens de ware inzet van de NAVO, is het streven naar politieke en economische wereldoverheersing van de VS sinds Wereldoorlog II. Een kwestie van bittere economische noodzaak, zoals we zullen zien.

Lees verder op intal.be ...
BRON:Intal

Deel dit artikel