De watercrisis, een gevaar voor de mensheid

De menselijke gezondheid komt in gevaar door de gevolgen die de opwarming van de aarde teweegbrengt op de watercyclus en zoetwaterreserves. Steeds vaker raken waterreserves vervuild als gevolg van overstromingen en droogtes, dit alles komt nog bovenop allerlei ongelukken en verwoestingen die schade berokkenen aan mens, infrastructuur en landbouw.

De klimaatsverandering is vooral een kwestie van water. De watercyclus is extreem complex, delicaat en onvoorspelbaar, het is een gevoelig systeem waarbij één verandering effect kan hebben op alle andere elementen. Het is onmogelijk de exacte gevolgen op middellange en lange termijn te voorspellen. Wat wel zeker is, is dat de opwarming van de aarde de watercyclus aangrijpend verandert. De zeetemperaturen stijgen bijvoorbeeld, waardoor er meer water verdampt en het volume neerslag toeneemt.

De gevolgen van de globale opwarming zijn - afhankelijk van de regio - te veel water, waterschaarste en vervuiling van zoet water waardoor het ondrinkbaar wordt.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel